Beierse aardappelgroothandelaar Matthias Stelzer

"4-5€ per 100 kg meer voor de aardappelen is kostendekkend"

Voor de Beierse aardappelsector was het aardappelseizoen van dit jaar tot nu toe eerder uitdagend. Reden hiervoor is het extreem hoge uitsorteerpercentage door verkleuring, aantasting door draadworm, bruinrot of misvormdheid evenals de opslagstabiliteit. "De afzet in de retail is de afgelopen weken iets zwakker geweest, maar trekt momenteel weer wat aan. De productafname van schilbedrijven en producenten van aardappelproducten was daarentegen rond Kerst zeer goed. Nu loopt de afname weer wat terug", vertelt Matthias Stelzer, eigenaar van het bedrijf Siegfried Stelzer, gevestigd in Königsmoos.


Een blik op de aardappelbewaring met een totale capaciteit van circa 6000 ton.

"In de regionale aardappelbewaarplaatsen is er weliswaar aanbod voorhanden, maar de verkoopbare hoeveelheid neemt sterk af na bijvoorbeeld het wasproces," aldus Matthias. De prijzen op de versmarkt liggen momenteel op 18-20 euro per 100 kg, geschilde aardappelen worden voor 13-15 euro per 100 kg verhandeld. "In andere jaren zou dit een zeer goed prijsniveau geweest zijn, maar gezien de huidige omstandigheden en verhoogde kosten zou een prijsverhoging van 4-5 euro nodig zijn om kostendekkend te kunnen werken."


Al sinds de jaren '50 is het bedrijf in het Beierse Königsmoos gevestigd / Foto: Siegfried Stelzer e.K.

Merkbare volumedaling
Vanwege lockdowns en horecabeperkingen was er ook in de Beierse aardappelsector sprake van een aanzienlijke volumedaling. Matthias: "2019 was voor ons een zeer goed jaar, daarop volgde in 2020 als gevolg van de pandemie een volumedaling van 35 procent. In het afgelopen jaar bleven we qua hoeveelheid 50 procent achter bij het seizoen 2019."

Rechts: De firma Stelzer is gespecialiseerd in de handel in gewassen en ongewassen Beierse consumptieaardappelen. 

Naast de belevering van de binnenlandse markt gaat een aanzienlijk deel van de Beierse oogst traditioneel naar de export. Het exportseizoen is nu in volle gang. "Onze hoofdafzetmarkt is nog steeds Zuid- en Oost-Europa. Italië is dit seizoen helaas overwegend overgestapt op Franse aardappelen", vertelt Matthias over de huidige exporthandel.


Foto's: Siegfried Stelzer e.K. 


Areaalafname
Naar de rassenontwikkeling op de langere termijn evenals de uitbreiding van de biologische teelt kijkt Matthias eerder sceptisch. "We zijn twee jaar geleden met de biologische teelt gestopt, omdat het extra werk ons vergeleken bij de verkoop te groot was." Zorgwekkend is volgens Matthias vooral het gebrek aan een opvolger bij veel Beierse aardappelbedrijven. "We beschikken helaas niet over de structuren zoals bijvoorbeeld Niedersachsen. Tot nu toe kon het areaal nog stabiel gehouden worden, maar vanaf volgend jaar reken ik al op een eerste daling van de teelt."

Voor meer informatie:
Matthias Stelzer
Siegfried Stelzer e.K. Kartoffelgroßhandel
Ehekirchener Str. 23
86669 Königsmoos
Tel. +49 8433/226 
stelzer.siegfried@t-online.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven