José Blanco Céspedes, Grupo Cristalplant (Spanje):

"Er is tot nu toe niet veel vraag naar mini-watermeloenplanten"

In de kassen van Almeria is de teelt van watermeloen al jaren stijgende. Op de meer dan 9.500 hectare werd vorig jaar een opbrengst behaald van bijna 550.000 ton, zo staat in het Eindrapport over de Kasteelt 2020/21 in Almería, opgesteld door het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten. Dat is een stijging van 12% ten opzichte van het voorgaande seizoen.

Maar koude en regen in de rest van Europa zorgde ervoor dat de vraag het aanbod niet kon bijhouden. Het onevenwicht op de markt had een beslissende invloed op de prijzen en om de uitzichtloze situatie waarin de sector verzeild was geraakt zichtbaar te maken, dumpte de Vereniging van Groente- en Fruittelers van Almería (Coexphal) meer dan 150.000 kilo meloenen en watermeloenen voor het oog van de camera.

Watermeloen is een product van onbetwistbaar belang in Almeria. Met bijna de helft van de totale Spaanse productie, stuwt de watermeloen van Almería - de eerste die elk seizoen in Europa wordt geoogst - Spanje naar de eerste positie in de wereldexport van dit product. De hamvraag bij het begin van het nieuwe seizoen, wanneer de telers zich opmaken om de eerste zaailingen in de kassen te planten, is of de gevolgen van vorig seizoen gevolgen zullen hebben voor het areaal van dit jaar.


José Blanco Céspedes, CEO van Grupo Cristalplant

"Vanwege het verloop van vorig seizoen en de flauwe winstmarges door enerzijds lage verkoopprijzen en anderzijds hoge kosten, is er over het algemeen en voor alle gewassen niet veel animo onder de telers. Op zulke momenten nemen veel telers hun toevlucht tot enkele specifieke gewassen zoals courgette, in afwachting van een gunstiger gesternte", vertelt José Blanco Céspedes, CEO van Grupo Cristalplant.

"Wat watermeloen betreft, hebben we tot nu toe geconstateerd dat deze situatie van lage winstmarges geen aanleiding geeft tot meer aanplanten van vroege gewassen", legt José uit. Ook vorig seizoen kozen telers overwegend voor latere oogsten. "De trend gaat steeds meer richting pitloze rassen, zowel wit als zwart. De mini-watermeloenen wekken nog niet veel interesse op, maar misschien verandert dat nog in de loop van het seizoen."

Grupo Cristalplant heeft kwekerijen die strategisch zijn verdeeld over verschillende locaties in de provincie Almería: El Ejido, San Agustín, Las Norias de Daza, Níjar en Campohermoso. Van daaruit levert het bedrijf een breed scala aan zaailingen aan de telers van Almería en is het zo een belangrijke schakel in de toeleveringsketen van de watermeloenen die voor export bestemd zijn. De groep heeft in totaal 13 delegaties, waaronder ook enkele in de provincies Granada en Sevilla.

"We zijn in die zin een heel actief en rusteloos bedrijf. We proberen een plaatsje te veroveren in alle belangrijke Zuid-Spaanse tuinbouwgebieden. We willen ook steeds weer nieuwe teelttechnieken en -methoden leren om ons aan te passen aan de natuurlijke omgeving die ons omringt en om te zoeken naar meer differentiatie."

"Grupo Cristalplant heeft 2020/21 afgesloten met een volume van bijna 200 miljoen zaailingen. En ook al is het werk nog steeds overwegend handmatig, we kijken zeker naar R&D om de productkwaliteit te verbeteren en het gebruik van de middelen te optimaliseren, wat uiteindelijk moet leiden tot kostenverlaging. Dat is toch niet onbelangrijk de dag van vandaag."

"We hebben ook oog voor mogelijke nieuwe zakelijke kansen in al onze hoofd- en bijactiviteiten. Want naast kwekerij is Grupo Cristalplant ook actief op veel andere gebieden die op tuinbouw zijn gericht, zoals onder meer irrigatie, geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën, grondstoffen en sierplanten. En zeer binnenkort valt er nog nieuws te rapen", kondigt José Blanco al aan.

Voor meer informatie:
José Blanco Céspedes
Cristalplant
Paraje La Cumbre s/n
04717 San Agustín, El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 565 032
cristalplant.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven