Het Spaanse Peris brengt weer meer pompoen op de markt

Meloen en watermeloen blijven de belangrijkste producten voor Vicente Peris, maar ook pompoen is aan een opmars bezig bij deze Spaanse AGF-teler en handelaar.

Vicente Peris teelt en vermarkt al pompoenen sinds 2000 en in de loop van die tijd is de aandacht steeds meer komen te liggen op traditionele variëteiten. Volgens Peris zijn de smaakeigenschappen van dergelijke pompoenen aanzienlijk beter. Momenteel ligt de afzet van traditionele pompoenrassen bij Vicente Peris tegen de 60% aan.

Voor Peris zijn het juist deze rassen die de grootste groei hebben doorgemaakt. In 2021 teelde het bedrijf 885.000 kilo traditionele pompoenen, 10% meer dan in 2020, waarvan tot nu toe bijna 90% op de markt is gebracht, 6% meer dan vorig seizoen.

De grootste opleving ziet Vicente Peris voor de pompoen van het Roteña-type. Daarvan was de afzet vorig jaar zelfs vijf maal zo hoog als in 2020. Ongeveer de helft van de opbrengst is bestemd voor de productie van geroosterde pompoenen die in ready-to-eat porties op de markt worden gebracht.

Ook opmerkelijk is de stijging die de traditionele flespompoenen en de lange pompoenen van het Carruécano-type doormaken. De afzet van die laatste steeg in 2021 met 13% ten opzichte van 2020. Beide pompoenen zijn bestemd voor zowel de versmarkt als voor verwerking in voorgesneden en geroosterd product.

Biologische pompoen, die Peris alleen afzet als voorgesneden product, deed het ook goed in de omzetcijfers van 2021, namelijk 20% meer dan in 2020.

Onderzoek en verbetering van traditionele rassen
Sinds Vicente Peris meer dan 20 jaar geleden koos voor de teelt en afzet van pompoen, is er altijd een bepaald percentage voorbehouden geweest aan traditionele rassen. Het aandeel nam echter jaar na jaar toe en momenteel overtreft de afzet van traditionele rassen die van hybride variëteiten.

Peris heeft daartoe R&D-processen opgestart voor het terugwinnen van zaden. Het bedrijf selecteert, bewaart en herintroduceert de zaden van hoogste kwaliteit. Het voert ook kiemtesten uit onder gecontroleerde temperatuuromstandigheden tussen 20 en 22ºC. Daarbij bereikt het een kiempercentage van 96% van de geselecteerde zaden.

Voor meer informatie:
Peris
Tel: +34 961 491 106
buzon@vicenteperis.com
www.vicenteperis.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven