Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Donkere wolken boven Europese knoflookmarkt

De situatie op de internationale knoflookmarkt wordt sterk beïnvloed door twee belangrijke factoren en deze zijn van invloed geweest op de prijzen en handelsstromen.

Foto: Agrimpex Farming

“De invloed op de prijzen is te danken aan de positie van Brazilië. Dit land, dat vroeger een belangrijke importeur van knoflook was is nu een productieland geworden, waardoor de import uit landen als China, Spanje en Argentinië, effectief is geëlimineerd. Spanje en China hebben nog grote hoeveelheden knoflook opgeslagen en ik betwijfel of die kunnen worden geplaatst voordat de nieuwe oogst in de lente/zomer wordt binnengehaald”, zegt Antonio Tuccillo, directeur van Agrimpex Farming.

“De tweede factor betreft de vrachttarieven voor het zeevervoer, die een onbetaalbaar niveau hebben bereikt. Dit komt omdat de vervoerskosten bijna hoger zijn dan de waarde van de knoflook zelf die van China naar Europese havens wordt vervoerd. Dit leidt tot een verstoring van de marktwaarden die in vele gevallen heeft gediend om leveringen uit China te blokkeren ten voordele van meer concurrerende leveringen uit Spanje.”

China
Een andere verstorende factor in China is de grote hoeveelheid speculatie op de markt, die volgens Tuccillo de prijstendensen aanzienlijk verstoort. “De prijzen zijn niet langer een gevolg van de verhouding tussen vraag en aanbod, maar worden verstoord door het spel van het kapitaal.”

Foto: Agrimpex Farming

Latijns-Amerika
Zuid-Amerika heeft voorlopig geen last van deze situatie, omdat er vanuit daar veel naar de Verenigde Staten wordt geëxporteerd. “Argentinië zal het hoofd moeten bieden aan de dalende invoercapaciteit van Brazilië en aan het nieuwe afzetpotentieel van Peru. Dit land is in opkomst als het gaat om de teelt en export, mede dankzij de verschillende productieperiodes, gekoppeld aan het klimaat, die een grotere productie in een jaar mogelijk maken”, vervolgt Tuccillo.

Europa
“De prijzen in Europa liggen rond de € 2,00 per kilo en met moeite is het mogelijk iets meer te krijgen. Dit is dus een triest vooruitzicht, ook omdat de inzaai die van september tot nu in Europa heeft plaatsgevonden een vergelijkbaar areaal betrof als die van vorig jaar. Als het weer het toelaat, is dit een goed voorteken voor een overvloedige oogst, terwijl de voorraden van vorig seizoen nog onverkocht zijn.”

Links: inzaaien in oktober 2021. Rechts: knoflookteelt in Campanië seizoen 2021/2022. Foto: Agrimpex Farming

Tenslotte moet er rekening mee worden gehouden dat binnen 3-4 weken de eerste verse, goed gerijpte knoflook uit Egypte zou kunnen worden ingevoerd. “Deze situatie zou de prijzen, die toch al vrij laag zijn, nog verder kunnen doen dalen en de teler niet op een bevredigende manier kunnen compenseren. We wachten op betere tijden”, concludeert Tuccillo. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven