Hoogste inflatie in Polen in 21 jaar

Het uiteindelijke niveau van de inflatie op jaarbasis in december is met 8,6% duidelijk hoger dan in de afgelopen drie maanden. Evenals in de voorgaande maanden werd de hoogste prijsdynamiek bereikt in de categorie vervoer (+ 22,7%), wat uiteraard het gevolg is van de sterk gestegen brandstofprijzen (meer dan 30% hoger dan in december 2020).

Bijzonder problematisch zijn de enorme stijgingen van de energie- en gasprijzen die zich aan het begin van het jaar hebben voorgedaan. De Poolse gasprijzen stegen met niet minder dan 300-700%, en de elektriciteitsprijzen met gemiddeld 30%.

Zeer grote prijsstijgingen werden genoteerd voor veel voedingsproducten, waarbij groenten 11,6% duurder werden op jaarbasis.

De Poolse regering probeert deze situatie te corrigeren door verlagingen van de btw-tarieven voor brandstof (tot 8%), verlaging van de btw op levensmiddelen tot 0% (maar alleen op producten met een huidig btw-tarief van 5%), voortzetting van de verlaging van de btw op elektriciteit van 23% tot 5% en verlaging van de btw op meststoffen van 8% tot 0%.

Bron: agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven