Hein Koch - SNFL Zuid-Afrika

Veelbelovende resultaten Ivory-druif in Zuid-Afrikaanse Orange River

“SNFL kiest in Zuid-Afrika voor een behoudende benadering, omdat telers geen risico willen lopen," begint algemeen directeur Hein Koch. "Tegen de tijd dat we een ras uitrollen dan moeten we er zeker van zijn dat het succesvol en winstgevend zal zijn."

Ieder seizoen wordt het vertrouwen van telers in onze top vier SNFL-druivenrassen opnieuw bevestigd. De top vier bestaat uit de rode rassen Allison en Timco en de witte rassen Ivory en Timpson. Deze zijn beschikbaar voor Zuid-Afrikaanse telers. Koch vertelt dat het enorm helpt dat de markt deze rassen kent,  waardeert en dat ze bij alle retailers het meest in trek zijn. 

Hoewel SNFL nog altijd onderzoek doet naar teelttechnieken van haar oudere rassen, zoals Melody, Krissy en Magenta, worden deze geleidelijk uitgefaseerd en vervangen door een nieuwe generatie druivenrassen.

Rechts: Het SNFL-ras Ivory

In Orange River werd de oogst van het druivenras Ivory onlangs beëindigd, waarna het stokje werd overgedragen aan de regio's Berg River en Olifants River, over twee weken gevolgd door Hex River. 

"De fruitontwikkeling en opbrengsten van Ivory waren uitstekend in Orange River. De meeste telers oogstten meer druiven dan zij hadden geraamd en wanneer men zulke aantallen beschikbaar heeft, dan biedt dat volop marktkansen."

Vorig jaar was uitdagender, omdat de kwaliteit van het fruit toen te lijden had van de regen. Koch legt uit dat de trossen dit jaar de kans hadden om op te drogen tussen de buien door. 

Koch merkt op dat men in Azië zo'n vijf à zes jaar geleden zeer gefocust was op externe kwaliteit terwijl er op deze markt nu ook meer belang wordt gehecht aan de eetkwaliteit. Zowel de uitmuntende externe kwaliteit van de trossen Ivory-druiven als hun lichte muskaatsmaak zijn exact waar de Aziatische consument naar op zoek is. 

Om ervoor te zorgen dat het hoge suikergehalte geen invloed had op de bewaring liet SNFL de Ivory-druiven op haar proefpercelen in Wellington langer aan de ranken hangen om zo de prestaties van de later geoogste druiven te kunnen bestuderen, evenals eventuele bruine verkleuringen. Gelukkig waren hier geen tekenen van. 

Ivory-druiven aan de ranken (foto: SNFL)

Alle vier de toprassen van SNFL zijn sterk en geschikt voor markten waar een koude sterilisatie-protocol geldt, zoals de VS en China.

Vanuit teeltperspectief beantwoorden Ivory en de overige toprassen aan alles wat SNFL verwacht van een ras. Zo moet een ras eenvoudig te telen en niet te arbeidsintensief zijn en een goede eetervaring bieden, zowel qua smaak als textuur. 

De innovatiepijplijn van SNFL richt zich op het verkrijgen van premium kenmerken op het gebied van zowel smaak als textuur. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe rassen die resistent zijn tegen plantenziekten, waardoor er beduidend minder behandelingen en gewas-beschermingsmiddelen nodig zijn, en rassen met gezonde eigenschappen. 

"Het in Namibië geteelde ras Timco beleefde eveneens een goed seizoen," zegt Koch. "De vruchtgrootte was uitstekend en er kunnen goede aantallen worden verpakt."

Namibië beleefde een goed Timco-seizoen

In Namibië, waar de rassen Ivory, Timco en Timpson worden geteeld (Allison niet), stonden de opbrengsten van oudere rassen dit seizoen wederom in schril contrast met die van nieuwe rassen en telers hebben hierdoor nog meer orders voor deze rassen geplaatst. 

Allison, het meest geteelde SNFL-ras wereldwijd (gevolgd door Ivory), is een ras dat SNFL nauwlettend volgt. Koch Malherbe, technisch manager bij SNFL, bezoekt alle percelen waar SNFL-rassen worden geteeld in Zuid-Afrika en Namibië. 

Het unieke kenmerk van Timpson is zijn unieke muskaatsmaak, een smaakprofiel waar in de Britse retail en onder klanten in Zuid-Europa veel vraag naar is. 

Rechts: Timpson-druiven

"Het afgelopen jaar zagen we de aantallen Timpson die naar China werden verladen, groeien," merkt Koch op. "We wijzen telers- en exporteurspecifieke middelen toe om waarde aan de cultivar toe te voegen. Uiteindelijk komt het erop aan dat hoe meer waarde je toe kunt voegen, hoe beter de prestaties van teeltbedrijven zullen zijn."

Voor meer informatie: 
Hein Koch
SNFL South Africa
Tel: +27 (0) 82 693 2967
hein.koch@snflgroup.com
snflgroup.com

Patricia Sagarminaga
Group Director Marketing & Communications
AM FRESH Group
Tel: +34 669161941
patricia.sagarminaga@amfresh.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven