Wibo van den Ende, Vita Optima:

"Alle druiven die binnenkomen, worden meteen verkocht"

Tholen - De uitdagingen in de druivenmarkt liggen momenteel meer bij de supply chain, dan in de afzet, constateert Wibo van den Ende van Vita Optima. "De hele supply chain zit lastig in elkaar. Corona heeft impact op de beschikbaarheid van de plukkers en daarnaast zijn er de nodige uitdagingen van de beschikbare koeling in Zuid-Afrika tot laadruimte in de containers. En dan hebben ook de regen en het koude weer nog de nodige impact."

"Andere jaren zagen we grote druiven aankomsten in week 3 tot en met 6, maar daar is momenteel geen sprake van. Ook kwalitatief gezien hebben we een stabiel jaar. Alles wat binnenkomt, wordt meteen weer verkocht. Prijzen liggen op een hoger niveau dan voorgaande seizoenen en ondanks de lockdowns houdt de marktprijs goed stand. Hetzelfde zie je momenteel met andere importartikelen, zoals blauwe bessen", aldus Wibo (rechts op de foto met collega Arnoud Keijzer.)

"Qua rassenaanbod in Zuid-Afrika zie je dat de traditionele rassen het goed blijven doen. Bij de nieuwere variëteiten zie je dat er van een aantal toch weer afscheid wordt genomen, omdat ze toch niet voldoende presteren. Persoonlijk vind ik de ARRA-variëteiten, zoals 13, 14 en 15 wel aanwinsten op de markt", zegt Wibo. De vraag naar biologische druiven is volgens hem nog zeer beperkt. "Geen enkele grote retailer vraagt ernaar. De transittijd van vier weken laat zich ook niet goed lenen voor bio-druiven."

"Een aantal jaar was de teneur dat het aandeel witte druiven wel af zou nemen, maar deze vormen nog altijd de hoofdmoot van het druivenaanbod. Wij verkopen ook veel druiven in de mix. Voor de komende weken verwacht ik dat de markt, mede dankzij de stabiele kwaliteit, wel aan zal houden. Naast Zuid-Afrika is Peru momenteel een speler van formaat op de druivenmarkt en vanaf week 6/7 zal ook India weer van de partij zijn. Met de verpakkingen zet de trend naar minder plastic door. Zo neemt het aandeel topsealverpakkingen toe, evenals de bedrukte, papieren zakjes."Sinds 2018 werkt Vita Optima samen met PPO Services AG. De goede samenwerking heeft er afgelopen jaar toe geleid een stap verder te gaan. In 2021 is daarom tussen PPO Services AG een joint venture gesloten. Vita Optima verzorgt de supply chain services benodigd voor de import van zeecontainers, daarnaast de pre- en repacking (o.a. flow- en topseal) en distributie vanuit Nederland ten behoeve van PPO Services, George Helfer en diverse andere klanten in en buiten Europa. Dit betreft voor zowel conventioneel, biologisch als Fair Trade gecertificeerd product.

"Dankzij deze stap hopen we als commerciële importeur en service-provider een verdere groei door te maken, vooral in de supermarktprogramma's. Vanuit Vita Optima voorzien we de retail in Duitsland, Scandinavië en Oost-Europa en dankzij de joint venture neemt PPO de afzet in Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Spanje voor haar rekening. Dankzij deze samenwerking hebben we het afgelopen jaar weer een mooie groei gerealiseerd, niet alleen met druiven, maar ook met citrus, bessen, mango's en avocado's."

Voor meer informatie:
Wibo van den Ende
Vita Optima b.v.
Klappolder 224
2665 MR Bleiswijk
+31 (0)6 1000 2872
wibo@vitaoptimabv.com 
www.vitaoptimabv.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven