Omikron-variant zet voedingssector onder druk

De snelle verspreiding van de Omikron-variant dreigt de hele voedselketen verder onder druk te zetten, zo stelt Fevia. Uit een enquête van sectorfederatie Fevia blijkt dat 8,4% van het personeel zich ziek meldt. 

Wanneer dit gemiddelde wordt geanalyseerd, blijkt enerzijds dat bij 9% van de bedrijven er geen afwezige werknemers zijn, maar anderzijds blijkt ook dat ongeveer één op vijf bedrijven een verzuimpercentage heeft van meer dan 15%. 

De Omikron-variant is, zoals bekend, zeer besmettelijk. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat 55% van het ziekteverzuim te wijten is aan zieke werknemers. Ook niet verwonderlijk, maar goed te begrijpen: 30% van de afwezigheden is een gevolg van quarantaine. Ten slotte zijn er driekwart van de afwezigen werknemers "on site".

Bij drie op de vier bedrijven heeft de afwezigheid van personeel al gevolgen voor de productie (gemiddeld 8%). Iets minder dan de helft van de ondernemingen geeft een effect aan van minder dan 10%, een kwart geeft een effect aan tussen de 10 en 30% en voor 5% van de ondernemingen is het al meer dan 30%.

Ook opmerkelijk: twee derde van de bedrijven ondervinden problemen met de aanvoer van grondstoffen of met de verpakking en ook op logistiek vlak zijn er veel moeilijkheden.

Ten slotte worden de extra kosten in verband met Covid-19 (beschermingsmiddelen, screeningtests, gewaarborgd loon bij ziekte) gemiddeld geschat op 5,5% van de wekelijkse omzet.

Uit de cijfers blijkt dat de voedingsindustrie tegenwoordig behoefte heeft aan flexibiliteitsmaatregelen (zowel intern als extern) om de activiteit in stand te kunnen houden en zo de voedselvoorziening te kunnen garanderen.

Bron: Fevia


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven