Stimuleren zonnepanelen vraagt het uiterste van overvol elektriciteitsnet

In 2021 zijn ruim 30% meer zonnepanelen aangesloten op het stroomnet van netbeheerder Liander in Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland. De flinke groei in het aantal aangesloten zonnepanelen vraagt ondertussen wel het uiterste van het overvolle elektriciteitsnet. Daarom is de netbeheerder ook voorstander van de afbouw van de salderingsregeling en het stimuleren van consumenten en ondernemers om aan de slag te gaan met opslag en flexibiliteit van zonne-energie. 

De nieuwe panelen hebben samen een capaciteit van 1.169 megawatt (MW). Het totale vermogen van de zonnepanelen die groene stroom leveren aan het stroomnet van Liander komt daarmee op 4,7 gigawatt (GW). Zo’n 20% van de consumenten en ondernemers in het verzorgingsgebied van Liander heeft nu zonnepanelen.

Grote zonnedaken en zonneweiden blijven groeien
In 2021 kwamen er in het verzorgingsgebied van Liander 1.203 grote zonnedaken en zonneweiden bij (+663 MW), in 2020 waren dat er nog 1.765 (+580,9 MW). Het gemiddelde vermogen van een zonneweide of zonnedak groeide daarmee van 329 kW in 2020 naar 551 kW in 2021. De groei van het vermogen van panelen bij producenten van grootschalige zonnestroom neemt dus af. In 2020 was de groei 59% ten opzichte van het jaar er voor, in 2021 was dit 42% ten opzichte van 2020.

Drukte op het elektriciteitsnet
Belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen onder woningbezitters is de salderingsregeling. Deze wordt de komende jaren geleidelijk afgebouwd. De salderingsregeling is de afgelopen jaren effectief geweest in het stimuleren van zonnepanelen op woningdaken. De opmars heeft echter ook nadelen. Netbeheerders hebben op zonnige dagen moeite de piekopbrengst zonnestroom op te vangen en consumenten en bedrijven worden niet gestimuleerd om de energie die zij opwekken daadwerkelijk zelf te gebruiken.

Nederland heeft een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. Dit is echter niet ontworpen op de grote hoeveelheden zonnestroom die nu op zonnige dagen worden opgewekt. Op mooie dagen, als alle zonnepanelen veel elektriciteit leveren en er weinig elektriciteit wordt gebruikt, loopt de spanning in de elektriciteitskabels op sommige plaatsen zo hoog op dat de zonnepanelen afschakelen. Dit beveiligingsmechanisme voorkomt dat door die hoge spanning apparatuur in huis kapot gaat en kabels doorbranden. Op zo’n moment kan het voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit aan het net geleverd kan worden. Liander betreurt dat dit steeds vaker voorkomt en werkt met man en macht aan verzwaring van het elektriciteitsnet en aan slimme oplossingen.

Salderingsregeling
Liander is voorstander van de afbouw van de salderingsregeling en het stimuleren van consumenten en ondernemers om aan de slag te gaan met opslag en flexibiliteit van zonne-energie. Hierdoor wordt het elektriciteitsnet efficiënter gebruikt en blijft het betaalbaar. Dit is van essentieel belang voor het toekomstig energiesysteem en het realiseren van het Klimaatakkoord. Het Rijk kan overwegen om de middelen die vrijgespeeld worden door de afbouw van de salderingsregeling in te zetten voor het verder stimuleren van opslag en flexibiliteit. Met als doel de opwek en verbruik van stroom dichter bij elkaar te brengen. Opslag maakt het mogelijk om energie die de klant opwekt op te slaan en op een ander moment te gebruiken. Dit voorkomt pieken in de belasting van het energienet. Dit is nodig omdat de netbeheerders het elektriciteitsnet moeten aanleggen op de maximale piek. Dit kost veel maatschappelijk geld en is niet efficiënt, omdat het net het grootste deel van de tijd voor slechts een klein percentage wordt benut.

Bron: Liander


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven