Silke Hauschildt, Elbegarten, over de fruithandel:

"Marketingtechnisch gezien is Pasen nu interessanter voor ons dan Kerst"

Als gevolg van lockdowns en de daarmee gepaard gaande beperkingen op het gebied van zowel horeca als bulkconsumptie was het jaar 2021 allesbehalve gemakkelijk voor de Hamburgse groothandelaren in fruit. Ondanks alles blijft het traditionele bedrijf Elbegarten - met vestigingen in Glückstadt en Hamburg - voorzichtig optimistisch, aldus bedrijfsleidster Silke Hauschildt.

Rechts: Silke Hauschildt leidt het bedrijf samen met haar broers Jörn en Kai.

Op dit moment is de handel vrij rustig, zoals typisch is voor het seizoen, zegt Hauschildt. "De beperkingen in de
horeca zijn nog steeds merkbaar. Wij hebben het voordeel dat wij ook een betrouwbare partner zijn voor retailhandelaars in levensmiddelen. Bovendien kopen veel wekelijkse marktkooplieden ook bij ons, zodat we het omzetverlies tot dusverre enigszins hebben kunnen compenseren."

Pasen vervangt Kerst
Volgens Hauschildt is ook de aanschaf van goederen de afgelopen weken aanzienlijk bemoeilijkt. "Er dreigden stakingen in Spanje, een belangrijk bevoorradingsland voor groenten tijdens het winterseizoen. Gelukkig is het zover niet gekomen." Ondertussen waren de kerstactiviteiten relatief matig. "Los van corona lijkt het kerstseizoen de laatste jaren aan relevantie in te boeten," vervolgt Hauschildt. "Wij zien deze trend al enkele jaren. Intussen is Pasen voor ons marketingtechnisch interessanter dan Kerst."


Dankzij een modern wagenpark kunnen de goederen snel in heel Noord-Duitsland worden geleverd. Foto: Elbegarten

Coronamaatregelen in de dagelijkse praktijk
In de nasleep van de coronapandemie is de stemming op de grootste groothandelsmarkt van Noord-Duitsland eerder kalm, merkt Hauschildt verder op. "Iedereen is geïrriteerd." Op de werkplek gelden de wettelijke maatregelen voor iedereen, of het nu op kantoor is, bij de groothandelsmarktkraam of elders. "De coronamaatregelen gaan gepaard met een ongelooflijke hoeveelheid bureaucratie en wie weet wat er nog meer in het verschiet ligt."

Strategie voor duurzaamheid
In de schaduw van de huidige crisis houdt Elbegarten zich in de dagelijkse gang van zaken nog steeds bezig met duurzaamheid. Hauschildt: "Waar mogelijk proberen we statiegeldverpakkingen, zoals EPS-dozen, en overbodig verpakkingsmateriaal te vermijden en duurzame alternatieven zoals kartonnen trays te gebruiken, zodat we milieuvriendelijker kunnen werken. Bovendien zijn wij momenteel bezig onze koelsystemen op duurzame wijze aan te passen en waar mogelijk regionaal FSC-papier te gebruiken. Door steeds meer te digitaliseren, proberen we het gebruik van papier te vermijden."

Voor meer informatie:
Silke Hauschildt 
Elbegarten GmbH
 Grillchaussee 126
25348 Glückstadt, Duitsland
Tel: +49 (0) 4124 6025 0
info@elbegarten.com 
www.elbegarten.com    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven