Onur Güner, Focus Fresh, over de situatie van de Turkse lira

"De prijzen in Turkije veranderen van dag tot dag drastisch"

Focus Fresh uit Düsseldorf kan per week 140.000 kg trostomaten op de Duitse markt distribueren. Het seizoen is begin december 2021 begonnen en zal tot en met eind mei 2022 lopen. "De inkoopprijzen zijn vergeleken bij afgelopen jaar in ieder geval omhoog gegaan. Men merkt echter ook dat de Europese markt momenteel sterk gefocust is op Turkse tomaten", zegt Onur Güner, inkoper en verkoopleider van Focus Fresh.

"De kwaliteit van de tomaten is inmiddels duidelijk beter dan in de voorgaande jaren, wat ook te danken is aan het feit dat de productiekwaliteit verbeterd werd, omdat er onder andere meer gelet wordt op een fatsoenlijke inzet van gewasbeschermingsmiddelen. De tomaten worden afgenomen uit de provincies Izmir, Fethiye en Denizli. De trostomaten worden los in kartons van 5 kg aan de handel geleverd." 

Veel interesse in Turks fruit
Stijgende vracht- evenals energie- en brandstofkosten maakten het werk echter moeilijker. De vraag naar verse groenten en vers fruit is echter nog steeds ongebroken. Eén van de hoofdproducten van Focus Fresh is nog steeds de Turkse granaatappel, waarbij vijgen uit de Turkse provincies Izmir en Bursa in de zomer van 2021 eveneens  populair waren. "Bij dit product was er sprake van een onverwacht hoge vraag. Maar ook Napoleon-kersen waren al net zo populair", zeg Onur. "In heel Europa leveren we aan handelsketens en groothandelaren. Sinds 2021onder andere ook aan klanten uit Spanje, Italië, Zweden en Nederland." 

Schommelende koers van de lira
Dat de koers van de Turkse lira in de afgelopen weken als een jojo op en neer ging, was ook voor Onur merkbaar: "De prijzen veranderen momenteel zeer sterk. Men kan momenteel niet op de prijzen in Turkije vertrouwen, aangezien deze morgen al drastisch kunnen veranderen. Voor ons is dat in zoverre problematisch, omdat we met onze klanten natuurlijk al vooraf precieze prijzen moeten onderhandelen." Tegelijkertijd kon het bedrijf zijn omzet vergeleken bij de voorgaande jaren met 30% vergroten.   

Voor meer informatie:
Onur Güner
FOCUS Fresh GmbH
Kaiserswerther Strasse 239
40474 Düsseldorf, Duitsland
Tel.: +49 (0) 211 984 330 68
office@focus-fresh.com 
www.focus-fresh.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven