BLE-marktrapport aardappelen week 1:

'Het beschikbaar gestelde aardappelaanbod was voldoende op de vraag afgestemd'

Aan het begin van het jaar begon de handel rustig en vergelijkbaar met de voorgaande periode. De nieuwjaarseuforie verbleekte doordat de activiteit in de horeca in de regio nog zwak was. Het aanbod was voldoende op de vraag afgestemd, zodat er geen wezenlijke prijscorrecties te vermelden waren. Annabelle van de nieuwe oogst of ook Spunta uit Cyprus werden inmiddels op alle markten aangeboden. In Hamburg werden bovendien de eerste Nicola aardappelen uit Cyprus verhandeld, die er optisch goed uitzagen. Duitse aardappelen gaven echter op alle markten weer de toon aan, aldus de BLE.  

Rheinland-Pfalz: prijssituatie is voorlopig onveranderd
Vraag en aanbod zijn goed met elkaar in evenwicht, aldus de Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz. De retail maakt steeds weer reclame met aanbiedingsacties, ook bij kleine verpakkingen, vanaf 0,40 euro per kg. De prijssituatie is voorlopig onveranderd. Men blijft echter in gesprek over gewenste prijsaanpassingen voor aardappelen die bedoeld zijn voor bewaring in koelmagazijnen. Het poten van vroege aardappelen in Spanje kon op tijd plaatsvinden, waardoor er op voldoende tijdige leveringen gerekend wordt.

Hessen: rustige marktsituatie, stabiele prijzen
De rustige marktsituatie en de stabiele prijstendensen zetten zich voort op de aardappelmarkt. Ondanks een verhoogd uitsorteringspercentage kan het aanbod de tot nu toe normale vraag goed dekken. Voor topkwaliteiten hopen de telers op vastere prijzen. De aangescherpte coronamaatregelen maken de horecasector echter onzeker, die hierop reageert door terughoudend te plannen. Het blijft afwachten hoe de verkoop in deze sector zich ontwikkelt, meldt Landesbetrieb Hessen

Niedersachsen: tevredenstellende aardappelhandel
Voor de basis (sortering 35 - 65, minder dan 8% gebreken, licht van kleur en huidvast, los per 100 kg) werden in de afgelopen week de volgende prijzen betaald:

Afhankelijk van de kwaliteit zijn er nog steeds prijsverlagingen of toeslagen mogelijk. De aardappelhandel was aan het begin van het jaar tevredenstellend, aldus Bauernverband Niedersachsen.

Schleswig-Holstein: voordeligere importproducten uit Frankrijk
Zo rustig als het jaar in het marktsegment aardappel begonnen is, zo rustig gaat het ook in week 2 van 2022 verder, meldt Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein. Het aanbod is aanhoudend toereikend. Naar verhouding voordeligere importaardappelen uit Frankrijk vullen het assortiment aan en dit leidt tot irritaties vanwege hun invloed op de prijzen, aangezien de vraag naar aardappelen in z'n totaliteit momenteel bescheiden uitvalt. Na de feestdagen volgt zoals gewoonlijk een tijd met een lagere aardappelafzet. Afhankelijk van de bewaarkwaliteit van de aardappelen moeten telers geduld hebben. Een opleving van de markt verwachten marktdeelnemers pas tegen het einde van de maand. De exporthandel loopt gelukkig wel goed. Er wordt nog steeds gesproken van een goede vraag vanuit de Baltische Staten evenals uit Roemenië en Hongarije. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven