Dit jaar meer dan 1.000 ha aardbeien in de Italiaanse regio Basilicata

In de Zuid-Italiaanse streek Metapontino (regio Basilicata) is het aardbeienareaal in het huidige seizoen 1.162,30 hectare groot, 164 hectare meer dan in 2019/20. Basilicata blijft met deze cijfers de belangrijkste aardbeienregio in Itali├ź.

Aardbeienrassen in de Metapontino-streek

Meer dan 1.079 hectare betreft verse planten (93%), op de rest van het areaal (83 hectare) zijn bewortelde stekken geplant, zo blijkt uit gegevens die ter beschikking zijn gesteld door het Agentschap voor Landbouwontwikkeling en -onderzoek van Basilicata (ALSIA). Het agentschap berekende het areaal op basis van info over het door de kwekerijen verkochte plantgoed in de regio.

Het meest geteelde ras blijft Sabrosa-Candonga, met 600 hectare, gevolgd door Inspire dat van 79 hectare vorig jaar opklimt naar de huidige 142,86 hectare. Op de derde plaats staat met 85 hectare NSG 120 (beter bekend als Rossetta®), een ras van Nova Siri Genetics.

Ook de vroege Florida-Fortuna groeit sterk: van 38 hectare vorig seizoen tot 56,71 hectare dit seizoen. Limvalnera kan eveneens mooie groeicijfers voorleggen: van iets meer dan 20.000 planten vorig jaar naar 14 hectare verse planten en bewortelde stekken dit jaar. In opmars zijn verder enkele kleinere rassen zoals Primavera, Elide, Nabila en Plared 1075. Marisol behoudt met 28,57 hectare ongeveer hetzelfde areaal als vorig seizoen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven