Beurs van 1,5 miljoen voor onderzoek naar waterproblematiek in landbouwproductie

Inge de Graaf, onderzoeker bij Water Systems and Global Change, heeft een Starting Grant van 1,5 miljoen euro gekregen van de European Research Council (ERC). Ze gaat een model ontwikkelen om verbanden te leggen tussen beschikbaarheid van grondwater en landbouwproductie in de wereld.

Zij wil weten hoeveel grondwater opgepompt kan worden zonder dat aquatische ecosystemen worden bedreigd en in hoeverre dit grondwater bijdraagt aan voldoende voedselproductie in verschillende delen van de wereld nu en in de toekomst. Daarbij tekent ze aan dat er nu in veel gebieden niet duurzaam wordt omgegaan met grondwater, waardoor rivieren en waterputten droogvallen.  

Modellen
Om beter zicht te krijgen op de waterproblematiek en mogelijke oplossingen gaat ze drie modellen koppelen: een mondiaal grondwatermodel dat ze zelf heeft ontwikkeld tijdens haar promotieonderzoek in Utrecht; een model dat de beschikbaarheid van oppervlaktewater beschrijft en een Wagenings model voor gewasproductie. "Zo’n integraal model bestaat nog niet op deze schaal, ik ben de eerste die beschikbaarheid van grondwater aan de gewasproductie koppelt", vertelt Inge.

Die koppeling moet een realistischer beeld geven hoeveel grondwater er nu en in de toekomst beschikbaar is voor voedsel en welke maatregelen geschikt zijn om duurzaam met grondwater om te gaan. Daarbij wil de onderzoeker per regio kijken of de vraag naar grondwater omlaag kan door bijvoorbeeld efficiënter gebruik van water en minder voedselverspilling, maar ook of de beschikbaarheid van water omhoog kan door bijvoorbeeld zilt water te ontzouten.

Bron: Resource Online


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven