Toenemende overzeese gemberteelt beperkt de export van Chinese gember

De gemberprijs blijft dit jaar laag. In de periode van eind 2020 tot begin 2021 heeft de gemberteelt bijna een jaar lang aanzienlijke voordelen opgeleverd. Door de voortdurende uitbreiding van het plantareaal, de stijging van de opbrengst en het effect van de terughoudendheid om te verkopen, kregen de telers een tegengesteld resultaat dan het verwachte hoge inkomen en de grote voordelen.

Huidige status van de binnenlandse gembermarkt
De laatste tijd is er een overvloedig aanbod van gember uit het teeltgebied, maar er is een tekort aan gember van hoge kwaliteit. Het grootste deel van de goede gember is bij telers verzegeld en opgeslagen en zal in dit stadium niet worden verkocht. Op dit ogenblik is wat voortdurend door de markt wordt opgenomen nog steeds het algemene aanbod. De gebrekkige gember blijft de ontwikkeling van de markt vertragen en de snelheid van de beweging is ook niet groot. De slechte kwaliteit en de grote hoeveelheid zijn de redenen waarom de gemberprijs moeilijk kan stijgen.

De afzetmarkt voor gember is betrekkelijk stabiel en de vraag op de eindmarkt is niet sterk verbeterd. De secundaire en tertiaire downstream-markten kunnen slechts aan de vraag blijven voldoen. Het aanbod van gember van goede kwaliteit op de markt is beperkt en handelaren kiezen de juiste bron voor gember op basis van de vraag. Het tempo van de afzet ligt laag. De totale binnenlandse afzet ligt in 2021 ook lager dan in 2020.

Gemberexport
Uit relevante gegevens blijkt dat de gemberexport in november 2021 412.300 ton bedroeg, een daling met 40.000 ton of 8,8 % ten opzichte van 2020. Zoals gebruikelijk is de export hoog wanneer de prijs laag is, terwijl het aanbod laag is wanneer de prijs hoog is. In 2021 blijft de gemberprijs echter dalen en blijft ook de export dalen in plaats van stijgen.

Een van de redenen is het effect van de pandemie, waardoor het vrachttarief over zee sterk is gestegen. De goederenstroom is geblokkeerd en de transportkosten zijn gestegen. Ten tweede is ook het aanbod uit overzeese teeltgebieden gestegen, zoals Thailand, Myanmar, Braziliƫ, Peru, India, Bangladesh en andere belangrijke gemberlanden, wat een impact heeft op de binnenlandse markt. Ten derde is ook de internationale vraag niet sterk en is de consumptiecapaciteit afgenomen, wat tot een aanzienlijke daling van de export heeft geleid. De binnenlandse bewerkingsbedrijven zullen later deze maand waarschijnlijk met vakantie gaan en de export zal op dat moment stoppen. Momenteel nemen de exportorders langzaam toe, ook al is de prijs nog steeds laag. Er is geen goed nieuws dat verandering kan brengen in de situatie van lage winsten, waardoor de prijs tijdelijk niet kan worden opgedreven.

Marktvoorspelling
Nu het Lentefeest nadert, zullen voorraden binnenkort worden aangelegd. Verwacht wordt dat de afzet tegen die tijd zal versnellen, maar de omvang en het tijdstip van de prijsstijging zullen nog steeds beperkt zijn.

Bron: Wo de GangtieĀ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven