Georg Thalhammer over het begin van het importseizoen

"De import van Egyptische bio-pompoenen kan vermoedelijk met 400 ton vergroot worden"

Het importseizoen van biologische Hokkaido-pompoenen staat momenteel voor de deur. "In week 3-4 zullen de laatste Duitse pompoenen op de markt komen, parallel daaraan arriveren de eerste tien containers uit Egypte. Momenteel bedienen we ons al met pompoenen uit Nederland. Volgens de telers is er in Egypte dit jaar sprake van een zeer grote oogst, waardoor we onze importhoeveelheid zoals het er nu naar uitziet kunnen vergroten van 800 ton vorig jaar naar 1200 ton dit jaar", vertelt de gespecialiseerde Duitse importeur Georg Thalhammer.

De markt wordt normaal gesproken tot eind april van Egyptische Hokkaido-pompoenen voorzien, waarna in mei en juni het klassieke gat op de markt ontstaat. "Parallel aan het Egyptische seizoen zullen we dit jaar ook voor het eerst bio-Hokkaido uit het West-Afrikaanse land Guinee aan kunnen bieden. Vanwege de optimale weersomstandigheden heeft onze partner besloten op circa 50 hectare pompoenen te zaaien, en de eerste voortekenen zijn bijzonder veelbelovend", zegt Georg. 


Een blik op de Egyptische pompoenenteelt

Verlenging van het Duitse verkoopseizoen
Het afgelopen Duitse seizoen was volgens Georg zeer goed. "In de zomer was het eerder vochtig en nat, tijdens de oogstfase hadden we daarentegen optimale weersomstandigheden, waardoor we uiteindelijk een tevredenstellende oogst met een goede kwaliteit voor bewaring hadden." Dit heeft zich weer in de verkoop weerspiegelt, trekt Georg de balans. "Tijdens het seizoen van afgelopen jaar had Lidl al eind november de laatste Bioland-Hokkaido aangeboden, dit jaar loopt het seizoen momenteel pas ten einde, hoewel het areaal slechts minimaal werd uitgebreid."

In de actuele tussenfase is er een lichte prijsdruk merkbaar. "Het Nederlandse aanbod zorgt merkbaar voor aanboddruk op de markt, hoewel de prijzen iets boven het niveau van vorig jaar liggen. We hadden op dit moment op betere prijzen gehoopt."


Bio-Hokkaido in het land van oorsprong

Regionaliteit op de voorgrond
Regionaliteit is bij de bio-pompoenen extreem belangrijk, weet Georg. Zowel de foodretail alsook de bio-vakhandel nemen tijdens het Duitse seizoen hun producten bij voorkeur direct bij de teler af, zonder tussenhandel. Buiten de marktgebruikelijke Hokkaido-pompoenen komen nu ook andere soorten in toenemende mate in de handel. "Ook de vraag naar butternut-, muskaat- en spaghettipompoenen neemt toe, maar wel puur uit Duitse teelt. Er zijn dan ook vanuit telerskant nog steeds zij-instromers die zich aan de biologische pompoenteelt willen wijden."

Foto's: Georg Thalhammer e.K.

Voor meer informatie:
Georg Thalhammer
Georg Thalhammer -  Handel mit frischen Bio-Lebensmitteln e.K.
Tannenweg 10
97854 Steinfeld, Duitsland
+49 09359 9090376
info@georgthalhammer.com  
www.georg-thalhammer.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven