Daling aardappelareaal Castilla y León door stijgende kosten

Eduardo Arroyo, voorzitter van de Vereniging van Aardappeltelers van Castilla y León (Appacyl), voorspelt voor het komende seizoen een daling tot 20% van het aardappelareaal in deze Spaanse regio.

"Kunstmest kost dubbel zoveel als vorig jaar, stikstofmeststoffen zelfs drie keer zoveel. Om de kosten te drukken, nemen telers deels hun toevlucht tot andere gewassen zoals erwten of zonnebloemen." Maar het grootste probleem vormen volgens Eduardo Arroyo de energiekosten. "De tarieven zijn tot 120% hoger dan vorig jaar." Telers geven daardoor de voorkeur aan gewassen die minder water nodig hebben, zoals zonnebloemen.

Arroyo raamt de kosten voor het poten van aardappelen op
€ 8.000-8.500 euro per hectare tegenover € 6.500-7.000 vorig jaar. "Dat verschil moet opgevangen worden met een verhoging van de verkoopprijs in de contracten. Als we geen prijs krijgen die een belangrijk deel van die meerkost kan dekken, dan heeft het niet veel zin aardappelen te poten."

"De sector is het wel gewoon dat de dieselprijs af en toe stijgt, maar een toename van 30% in slechts 100 dagen is ongezien", vertelt Eduardo Arroyo. "En het lijkt er niet op dat die prijs in 2022 gaat dalen. Het zou een grove fout zijn mochten de energieprijzen niet worden gereguleerd."

Weinig vraag naar pootgoed
"De telers bestellen weinig pootgoed, omdat ze niet weten wat ze moeten doen", vertelt de voorzitter van telersvereniging UPA Ávila, Ventura González. "Als je een kostenstijging van € 800 of meer op je bord krijgt en de verkoopprijs van aardappelen blijft gelijk, dan bedraagt de winst slechts € 300 en dat is helemaal niet interessant."

Bron: burgosconecta.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven