Marco Rodríguez, directeur van SAT Export Surfruit:

"Zolang de grapefruitteelt in Florida beperkt is, kunnen de Spaanse en Zuid-Afrikaanse productie naast elkaar bestaan"

Het Andalusische citrusseizoen loopt dit jaar grotendeels over een hobbelige weg. De tweewekelijkse rapporten van de Andalusische gewestelijke overheid van de afgelopen maanden wijzen op een trage afzet sinds het begin van het seizoen en op lage prijzen voor sinaasappelen en citroenen. Niet alle citrus heeft echter last van die neerwaartse trend.

"Het grapefruitseizoen ontwikkelt zich normaal. Het is wel zo dat onze verwachtingen vóór het begin van het seizoen hoger gespannen waren, want in de maanden september en oktober was er veel vraag naar het fruit en toen we medio november echt van start gingen, was de vraag uiteindelijk niet zo hoog. Maar al bij al gaat het niet slecht. Grapefruit kent overigens over het algemeen zeer stabiele seizoenen", vertelt Marco Rodríguez, directeur van SAT Export Surfruit, het bedrijf dat het citrus op de markt brengt onder het merk Lomas Fruit.

"Dit jaar is vrij ongebruikelijk qua maatvoering, want het gebrek aan regen in ons gewest heeft ervoor gezorgd dat we nu kleiner fruit oogsten. Maar de afzet loopt vlot en de prijzen zijn correct."

"De prijs van grapefruit blijft degelijk door een goed evenwicht tussen aanbod en vraag. Het aanbod is bij lange na niet zo groot als dat van sinaasappelen en de concurrentie voor het Spaanse fruit is tijdelijk", zegt Marco. "Bij de roodvlezige rassen, zoals Star Ruby, valt het afzetvenster van de Spaanse productie perfect. We hebben bijvoorbeeld geen overlap met het Zuid-Afrikaanse seizoen. Dat begint in mei, wanneer wij al klaar zijn. Er is een derde grote concurrent, namelijk Florida, maar door problemen met citrus greening hebben ze daar minder opbrengst. De laatste 4-5 jaar merken we toch dat de Spaanse aanvoer meer gewicht in de schaal legt op de markt. Vroeger waren de prijzen anders en was het erg moeilijk om te concurreren met Florida, maar zolang de teelt in de VS beperkt is, kunnen de Spaanse en Zuid-Afrikaanse productie naast elkaar bestaan."

"Toch moeten we ook rekening houden met andere concurrenten op de markt, zoals Turkije en Israël, die momenteel lagere prijzen hanteren dan in andere seizoenen."

Goede resultaten in 2020/21
De grapefruitsector kon vorig seizoen zelfs behoorlijke cijfers voorleggen. Gegevens van het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten geven aan dat de grapefruitexport van het Zuid-Spaanse gewest tussen oktober 2020 en augustus 2021 met 26% in volume en 32% in waarde was toegenomen in vergelijking met het voorgaande jaar. Al wordt die stijging deels beïnvloed door de gevolgen van de pandemie, het herstel van de exportdynamiek is overduidelijk.

Ook het rapport over het citrusseizoen 2020/2021 van de Dienst Studies en Statistiek van het Algemeen Secretariaat Landbouw van de Andalusische overheid toont aan dat de opbrengst met 19,1% steeg tot 30.274 ton. In twee van de acht Andalusische provincies werden zeer interessante productiestijgingen opgetekend: Málaga (+104,9%) en Almería (+56,3%). In Granada steeg de oogstopbrengst met 32,5%, in Sevilla met 27,8% en in Huelva met 25,1%.

"De exportgegevens van de voorbije twee seizoenen kunnen anderzijds niet als referentiewaarde worden genomen wegens de lockdowns en de horecasluiting. Toch waren de resultaten zeer goed te noemen, deels door het feit dat Zuid-Afrika later op de markt kwam en door de minder grote oogst in de Valenciaanse Gemeenschap en Murcia wegens problemen met cotonet. Exporteurs kwamen dus in Andalusië het vroege grapefruit zoeken."


Grapefruitperceel van het teeltbedrijf Las Lomas

VK als belangrijke markt voor het grapefruit van Las Lomas
Surfruit oogst jaarlijks tussen de 5 en 7 miljoen kilo grapefruit rond Vejer de la Frontera, in de provincie Cádiz, en rond Burguillos in de Guadalquivir-vallei, in de provincie Sevilla. Het bedrijf teelt het fruit dat het in heel Europa op de markt brengt onder het merk Lomas Fruit zowel conventioneel als biologisch.

"Dit jaar leveren we grapefruit aan supermarktketen Mercadona in Andalusië. Het is eigenlijk de eerste afzet op Spaans grondgebied voor ons, want normaal gesproken leggen we ons toe op de export. Het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt voor ons een belangrijk deel van de omzet, evenals Noord-Europa. Voor het biologische grapefruitsegment werken we ook al heel lang rechtstreeks samen met Duitse en Engelse supermarkten."

Las Lomas voert al meer dan 25 jaar fruit uit naar de Britse markt. Sinds de oprichting van het bedrijf heeft het er ook een verkoopkantoor om in direct contact te staan met de supermarkten. Binnen het fruitassortiment voor de Britse markt bevindt zich ook de Star Ruby grapefruit dat geteeld wordt door Surfruit.

Een paar weken geleden was het een jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verliet. De breuk gaf aanleiding tot een nieuw kader voor de EU-export van groenten en fruit en men is nog druk bezig met de concrete implementatie van de nieuwe regelgeving.

"Maar het nieuwe eisenpakket voor de export van grapefruit naar het Verenigd Koninkrijk had uiteindelijk niet veel om het lijf. Omdat er vooralsnog geen fytosanitair paspoort vereist wordt, valt de bureaucratie best nog mee. Aan de grenzen gaat alles behoorlijk vlot, er doen zich naar ons inziens niet veel vertragingen voor", vertelt Marco Rodríguez.

Voor meer informatie:
Marco Rodríguez (directeur)
SAT Export Surfruit
marco.rodriguez@lomasfruit.es
surfruit.es

Rafa Carmona (commercieel directeur)
Las Lomas UK
rafa@las-lomas.co.uk
www.laslomas.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven