Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rohan Bicknell - Produce Art:

Populariteit exotische jaboticaba groeit sterk in Australië

Een Australische AGF-handelaar verwacht dat de populariteit van de exotische fruitsoort jaboticaba zal groeien, omdat deze de komende jaren meer gepromoot zal worden.

Produce Art, dat gevestigd is in Brisbane, is leverancier van deze in opkomst zijnde exoot en directeur Rohan Bicknell vergelijkt het fruit met feijoa, waarvan de afzet de afgelopen seizoenen fors toenam.  

"Ik kwam het de afgelopen tien jaar al op de markt tegen, maar er werd nooit iets aan marketing gedaan. Het was een huismerk dat in punnets werd verpakt," vertelt Bicknell. "Als je voorbij een winkelschap liep, wist het je aandacht niet te trekken. Ik wilde het beter aanpakken, vandaar dat we een opvallend nichelabel ontwikkelden, dat informatie bevat over de juiste uitspraak van de naam en de manieren waarop het fruit het best kan worden bewaard en bereid. We waren erg tevreden over de feedback die we kregen. We merken dat de lijn groeit. Het doet me denken aan feijoa, waarover ook weinig informatie bekend was en waarvan mensen niet wisten hoe ze het moesten bewaren of zelfs eten. Dit is in de loop der tijd veranderd en ik denk dat dit voor jaboticaba hetzelfde zal zijn."

Bron foto: Produce Art Instagram page

Voor degenen die nog nooit jaboticaba hebben geproefd, licht Bicknell de unieke kenmerken van het product toe. "Het bevat doorgaans één of twee pitten die bitter zijn. Het fruit is zeer geschikt voor het bereiden van gelei, jam, sap of wijn en is gesneden of geperst een heerlijke toevoeging aan mousserende dranken." 

"Het heeft een zoetzure smaak. Het fruit is vanbinnen erg geleiachtig en zoet aan de buitenkant en de schil is iets zuur," legt hij uit. "Het haalt de smaak van port op wanneer het in combinatie wordt gedronken. Veel mensen eten de schil niet, maar bijten in de vrucht, zuigen het vruchtvlees eruit en spugen de pit uit."

Jaboticaba wordt aan de oostkust van Australië geteeld, en dan voornamelijk in Queensland. Bicknell legt uit dat het subtropische fruit ook wel bekendstaat onder de naam 'Braziliaanse druif' en aan de stam van de bomen groeit. Hij legt uit dat het vele jaren duurt voordat jaboticabomen vruchten dragen, soms wel tien jaar, maar dat de aantallen daarna fors toenemen. 

Jaboticaba groeien aan de stam van de boom

"Volgens het onderzoek dat ik deed, werd het fruit enkele tientallen jaren geleden in grote hoeveelheden geteeld en was er sprake van een soort gekte onder telers," vervolgt hij. "Ik veronderstel dat er een punt werd bereikt waarin teveel mensen het fruit teelden en het ontbrak aan de juiste marketing. Men kon destijds geen gebruikmaken van Facebook en Instagram, waardoor het promoten van dit fruit een stuk lastiger moet zijn geweest. De markt zakte in en slechts een paar boomgaarden bleven bestaan. Zelfs toen wist men niet goed wat men met het fruit aan moest vangen. Sommigen kochten een bedrijf waarop al bomen waren aangeplant en degenen die jonge bomen hadden waren op zoek naar manieren om het fruit af te zetten."

Het afzetvenster van jaboticaba is extreem kort. De bomen kunnen echter tot vier keer per jaar vruchten geven. In Australië is er doorgaans sprake van twee hoofdoogsten, één in november en een tweede omstreeks februari. Bicknell merkt op dat het fruit in Brazilië, waar meer regen valt, jaarrond beschikbaar is. 

"We beschikken niet over gigantische aantallen, maar dit seizoen was de oogst groter dan ooit," vervolgt hij. "We verlaadden het fruit naar markten aan de Australische oostkust, waar het binnen een dag was uitverkocht en men vroeg om meer fruit. Weinigen weten dat er verschillende jaboticaba-variëteiten bestaan. Net zoals met appelen komt dit fruit in verschillende maten en kleuren voor. Het meest voorkomende ras in Australië is Sabara, dat een zwarte schil heeft. Ooit was er een ander ras, dat in trek was vanwege zijn maat. Dit ras heette Grimal en had een meer roodpaarse kleur."

Voor meer informatie: 
Rohan Bicknell
Produce Art
+61 428 670 183
contact@produceart.com.au
www.produceart.com.au

Publicatiedatum: