Hein Punt - Maluti Fruit Packers

Appelverpakker in Zuid-Afrikaanse Vrijstaat verwacht dit jaar 35% meer appelen te verwerken

In het oosten van Vrijstaat regende het in december veelvuldig en was er sprake van koele teeltomstandigheden waardoor de start van de oogst van Royal Gala-appelen vertraging opliep. Doorgaans start de pluk van dit appelras in week 2, maar nu gaat zij in week 3 pas van start. 

De bewolkte en koele weersomstandigheden hebben hun weerslag gehad op de kleuring en maten van de Royal Gala-oogst. De binnenlandse vraag naar appelen is echter sterk. 

"De appelvoorraden verminderen en dat is gunstig voor ons, omdat het fruit op een sterke markt komt," zegt Hein Punt, de CEO van Maluti Fruit Packers in Bethlehem, Vrijstaat (Zuid-Afrika). Hij merkt op dat vanwege de overwegend koele weersomstandigheden de specificaties van hun ruim beschikbare Royal Gala-appelen meer in de richting van Gala zullen gaan. De export zal naar verwachting in week 4 aanvangen. 

“We zijn positief over de kleurontwikkeling van onze Top Red-appelen," voegt hij eraan toe. "Telers zijn bovendien voorzichtig optimistisch over Pink Lady, maar het seizoen van dit ras is nog pril. "Onze Pink Lady-appelen rijpen eind maart of begin april."

"Er zal heel wat water vanuit Zuid-Afrika de oceaan in zijn gestroomd voor de Pink Lady worden verpakt," zo vertelt Hein. Hij doelt hiermee op de enorme hoeveelheden neerslag die er de afgelopen weken in Zuid-Afrika zijn gevallen. "Er zitten grote aantallen Pink Lady-appelen aan te komen en we duimen dat ook de kleuring van de appelen goed uit zal pakken."

In het oostelijk deel van Vrijstaat zijn veel nieuwe appelboomgaarden aangelegd, die alle bedekt zijn met netten. De nadruk ligt op Gala-rassen, waaronder Flash Gala, Lady in Red/Rosy Glow, en de vervanging van oude rassen door nieuwe rode appelrassen.

"Vorig jaar verpakten we 6.000 ton appelen. Dit jaar hopen we zo'n 8.000 ton appelen te verwerken, wat neerkomt op een groei van 35%," merkt Hein op. 

Maluti Fruit Packers in Bethlehem, Vrijstaat

Voor meer informatie: 
Hein Punt
Maluti Fruit Packers
Tel: +27 58 304 3376
info@malutifruit.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven