"Laaggeprijsde Thaise gember neemt stokje over van Chinese gember"

Het exportseizoen van luchtgedroogde gember is al eind december begonnen. De eerste containers zullen in januari Europa bereiken. De verse gemberoogst was overvloedig dit seizoen. En de prijs daalde met bijna 50% in vergelijking met vorig seizoen. De hoge transportkosten doen de kostprijs van exportgember echter stijgen. Als reactie daarop daalde de vraag op de markt. Zhang Shuhan, Sales Manager bij Jining Greenstream Fruits & Vegetables, sprak onlangs over de huidige omstandigheden op de gemberexportmarkt.

Zuidoost-Azië en Europa zijn traditionele exportmarkten voor Chinese gember. "Dit jaar is de prijs van Thaise gember lager dan de prijs van Chinese gember en dat heeft een impact op de positie van Chinese gember op de Zuidoost-Aziatische markt. Veel bezoekende handelaren kiezen in plaats daarvan voor laaggeprijsde Thaise gember. China heeft dit jaar geen duidelijk voordeel op de Zuidoost-Aziatische gembermarkt," legt Zhang uit. "Er is nog steeds vraag van de Europese en Britse markten, vooral voor luchtgedroogde gember. De eerste containers met luchtgedroogde Chinese gember zijn eind december verladen en zullen eind januari in Europa aankomen. Hoewel deze markten nog steeds worstelen met de pandemie, is de hoeveelheid van onze bestellingen nog steeds vrij normaal."

De huidige FOB-prijs bedraagt € 525-613/ton. Dat is een daling van bijna 50% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er zijn twee belangrijke redenen voor de prijsdaling. Ten eerste hebben de pandemie en de hoge transportkosten een invloed op de vraag op de overzeese markt. Ten tweede is de oogst dit jaar vrij groot. De aankoopprijs van verse gember in de teeltgebieden ligt veel lager dan vorig jaar."

"We hebben onlangs vrij veel gember naar Rusland en Oost-Europa verscheept. Voor Rusland kiezen we meestal voor vervoer over land. Maar de grenshaven in het district Manzhouli, Binnen-Mongolië, is op 3 december gesloten om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan en deze grenshaven gaat pas op 14 januari 2022 weer open. Tijdens deze periode hadden we geen andere keuze dan een deel van onze producten via zeevracht te verladen," legde Zhang uit. "De prijs van vervoer over land naar Rusland is min of meer gelijk aan die van zeevracht, maar dat laatste duurt veel langer. Vervoer over land naar Rusland duurt slechts ongeveer 10 dagen en er zijn minder vertragingen. Door de kortere transporttijd kunnen we beter op de markt inspelen."

Het seizoen van de gemberexport naar de Europese markt zal naar verwachting tot eind april duren. Op de vraag naar de marktvoorspellingen voor de komende weken antwoordde Zhang dat hij verwacht dat de omstandigheden tot mei, of zelfs juli, stabiel zullen blijven.

Naast gember exporteert Jining Greenstream Fruits & Vegetables ook pomelo, knoflook en citroenen.

Voor meer informatie:
Zhang Shuhan - Sales Manager
Jining Greenstream Fruits & Vegetables Co., Ltd.
008615853798811
info@greenstream.cn 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven