Norbert Heep over de prijsstijging van 20-30% van Franse sla

"Een metropool zoals Keulen heeft een groothandelsmarkt nodig"

De stemming onder de groothandelaren in Keulen schijnt alles behalve euforisch te zijn, vooral omdat de toekomst van de groothandelsmarkt Keulen na 2025 nog ongewis is. Vooral voor horecatoeleveranciers is het momenteel niet eenvoudig, waar Norbert Heep, al decennialang lid van de groothandelsmarkt, over vertellen kan. "De omzetten zijn door de beperkingen in de horeca weliswaar niet helemaal op het niveau van vorig jaar, maar door de omzetgroei in de retail mogen we niet al te zeer klagen", zegt Norbert. "In ons bedrijf zijn vrijgekomen functies weliswaar deels niet meer opnieuw ingevuld, want alles bij elkaar vond er een natuurlijke personeels-verloop plaats. Maar we hoefden gelukkig ook niemand te ontslaan of werktijdverkorting te geven."


Norbert Heep tijdens een bezoek van FreshPlaza aan de groothandelsmarkt in 2019

Prijsstijging bij sla van 20-30%
"Bonte sla zoals Lollo Rosso, Bionda en rode alsook groene eikenbladsla uit de regio Châteaurenard in Zuid-Frankrijk laten zich juist zeer goed verkopen. Hiervan ontvangen we circa twee tot drie vrachtwagenladingen per week, wat overeenkomt met 80-100 pallets. De sla stamt zowel uit de vollegrond, uit tunnels alsook uit kassen." De prijzen zijn 20-30% hoger dan in de voorgaande jaren, wat ook samenhangt met het feit dat in de afgelopen twee jaar veel telers hun producten moesten vernietigen, omdat ze deze vanwege de sluiting van de horeca niet meer konden verkopen. Hogere kosten voor bemestings- en gewasbeschermingsmiddelen evenals voor personeel en energie dragen hier eveneens aan bij.

"De afzet is in de horeca in de winter van 2020/21 door de lockdown met 50% ingestort. De producten die hierdoor vernietigd moesten worden hebben natuurlijk ook extra kosten veroorzaakt. Zaaigoed en planten moeten immers gekocht, geïrrigeerd en verzorgd worden. De hoeveelheden die werden geplant zijn duidelijk afgenomen en de telers moeten nu hogere prijzen behalen", zegt Norbert. Er waren weliswaar regelmatig problemen bij de transporten, maar dit had echter niet bijzonder veel invloed.

Stemming op de groothandelsmarkt Keulen
"Tegen het einde van 2025 moet de groothandelsmarkt sluiten. Een feit dat als een zwaard van Damocles boven ons hoofd zweeft. We leven al sinds jaren met deze situatie, waardoor noch onze, noch de stedelijke infrastructuur verbeterd kan worden. Noodzakelijke investeringen kunnen niet meer gedaan worden, omdat deze investeringen zich niet meer uit zouden betalen in de resterende periode. De eisen die tegenwoordig aan een groenten- en fruitgroothandel gesteld worden, zijn tenslotte ook fundamenteel veranderd sinds de oprichting van de groothandelsmarkt zestig jaar geleden", vat Norbert samen.

"Een metropool zoals Keulen heeft een groothandelsmarkt nodig voor de vrije handel. We bedienen een clientèle die grote concerns niet van voorraden kan voorzien. Onze klanten bevinden zich in een straal van meer dan 100 km rondom Keulen. Daarom zou een nieuwe locatie in de omgeving van Keulen, bijvoorbeeld in Frechen of Marsdorf, als alternatief wenselijk zijn. We leven natuurlijk ook van de groothandelsmarkt en van het contact met groothandelaren en retailers, die bij ons naast het grote standaardassortiment ook veel producten kunnen kopen die op andere plaatsen niet te vinden zijn. Of het nu gaat om exoten of bepaalde specialiteiten waar we in het bijzonder sinds bijna vijftig jaar op de groothandelsmarkt Keulen om bekend staan. We zouden zeker ook alleen zonder de groothandelsmarkt kunnen bestaan, maar dan met een gewijzigd businessmodel. De voor januari geplande planningsbijeenkomst voor de nieuwe groothandelsmarkt is helaas voorlopig uitgesteld vanwege de actuele coronaomstandigheden," aldus Norbert.

Voor meer informatie:
Norbert Heep
Früchte Heep GmbH
Markstr. 10
50968 Köln, Duitsland
Tel.: +49 (0)221 93 70 730
info@frucht.de 
www.frucht.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven