Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Werkt o.a. aan omschakelsteun en vrijstelling voor natuurinclusieve boeren

Provincie Noord-Brabant toont ambitie richting biologisch

Tholen - In 2030 naar 15% biologische landbouw in Noord-Brabant: dat is de ambitie van gedeputeerde Elies Lemkes-Straver. De visie van Bioboeren Brabant was daarbij een belangrijke inspiratiebron. De provincie wil de overstap van agrarische ondernemers naar biologische en natuurinclusieve landbouw stimuleren. Ook de afzet van biologische producten bij de consument moet dan in hetzelfde tempo meegroeien.

Gedreven vanuit de boeren zelf
De gedeputeerde deelde donderdagmiddag (13 januari) tijdens een studiogesprek in de Biokennisweek meer over de plannen. Ze gaf aan dat Noord-Brabant een behoorlijke ambitie heeft om zo een verandering in de landbouw- en voedselketen te realiseren. Het gedurfde ambitieniveau dat geformuleerd is, is gedreven vanuit de boeren zelf. "We gaan een enorme sprong maken richting 2030. Duurzaamheid staat voorop. Het draait om de pijlers slim, waardevol, circulair en verbonden."

Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver

Vrijstelling voor natuurinclusieve boeren
Ze benadrukte onder meer dat de meeste biologische boeren al natuurinclusief werken. Een belangrijk gegeven voor 1 van de maatregelen: Noord-Brabant wil met betrekking tot de stikstof en de stallen een vrijstelling voor natuurinclusieve boeren realiseren. "We zijn nu aan het kijken in hoeverre we dat ook voor bio-boeren mogelijk kunnen maken. Dat is natuurlijk heel belangrijk."

Omschakelsteun
De Provincie gaat verder bijdragen aan de stimulering van omschakeling naar bio-landbouw. Daarin is onderwijs een belangrijke factor. Er wordt overlegd met MBO- en HBO-instellingen om te zorgen voor een doorlopende leerlijn. Hiervoor is volgens Elies niet perse een aparte bio-opleiding nodig, bio-landbouwaspecten zijn toepasbaar in alle curricula. "We willen ook de verbinding maken met precisielandbouw. En dan natuurlijk stimuleren dat huidige boeren die nog niet biologisch zijn, dit wel gaan overwegen. Daarvoor zijn twee adviseurs aangesteld."

Omschakelperiode overbruggen
Wat zijn de verdere plannen om de ambitie waar te maken? Natuurinclusieve inspiratiebedrijven krijgen subsidie om rolmodel te kunnen zijn voor andere boeren. "En gronden geven we langjarig uit onder boeren die aantonen dat ze biologisch gaan boeren. En aan de aanbodkant: er is een omschakeling van 2 jaar nodig. Dat is een moeilijke tijd voor boeren. Daarom zijn we aan het kijken naar eventuele financiƫle mogelijkheden om die periode te overbruggen. Ik denk dat we daar binnen korte tijd uitsluitsel over kunnen geven."

Ook aan de afzetkant zie Elies een duidelijke rol voor de Provincie. "Er moet ook afzet zijn. De consument moet het ook kunnen kopen." Hierin wil de Provincie een voorbeeldrol gaan spelen door de catering bij de Provincie biologisch te maken. "Dit zijn allemaal voorbeelden van hoe we een push willen geven aan biologische landbouw."

Vervolgens kwamen onder meer Bart van den Broek (biologische boerderij 't Schop), Udea-directeur Erik Does en Pipie Smits van Oyen (Boerderij de Koekoek) aan het woord. Lees in de loop van deze week meer hierover in Biojournaal.

Klik hier voor meer informatie over de plannen van de Provincie Noord-Brabant.