Hannes Nagel, Nagel Gemüseversand, over de vollegrondsteelt in Noord-Duitsland

Uitbreiding bloemkool en broccoli in Dithmarschen

Overvloedige oogsten en een betrekkelijk snelle afzet kenmerken de huidige marktsituatie voor koolgroenten. "De zaken gingen moeilijk in het najaar, maar de verkoop is de laatste weken versneld. Door de sterke vraag in week 1 hadden we eigenlijk overeenkomstige prijsstijgingen voor witte kool verwacht, maar week 2 is tot nu toe rustiger van start gegaan", meldt Hannes Nagel, groothandelaar in Dithmarschen en bedrijfsleider van het gelijknamige bedrijf.

"Tot december was er sprake van een aanzienlijke prijsdruk op de koolmarkt," zegt Nagel terugblikkend. "Sommige telers lieten bepaalde percelen staan omdat ze geen oogstkisten meer hadden. In de loop van december werden de normale voorraden dan snel opgeruimd en konden de prijzen stap voor stap worden verhoogd". Voorts lijkt het coronaprobleem enigszins te zijn afgevlakt, hoewel de verkoopcijfers in de horeca nog steeds dalen.

Begin van het exportseizoen
Vanaf januari wordt op de Midden- en Oost-Europese markten traditioneel meer gebruikgemaakt van Duitse witte kool. "De eerste verzoeken om inlichtingen zijn reeds binnengekomen en volgens de huidige informatie zou er in Oost-Europa een aanbodtekort zijn. Afgezien daarvan heeft Wit-Rusland onlangs een invoerverbod voor levensmiddelen uit West-Europa afgekondigd. Wij zijn allemaal benieuwd of en in welke mate deze gebeurtenis gevolgen zal hebben voor onze Oost-Europese activiteiten. Ondanks de recordopbrengsten zijn we over het algemeen positief," zegt Nagel.

Areaaluitbreiding voor bloemkool en broccoli
Dithmarschen staat bekend als Duitslands belangrijkste teeltgebied voor witte, rode en savooiekool. Toch winnen andere koolsoorten, zoals bloemkool en broccoli, de laatste jaren aan belang. Nagel: "We hebben ons broccoligebied voor het komende seizoen uitgebreid van 50 naar 60 hectare, bloemkool wordt momenteel op 30 hectare geteeld. De teelt van klassieke koolsoorten stagneert daarentegen. Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagd zomerseizoen, dat voor een niet onbelangrijk deel te danken was aan onze ambitieuze staf."

In tegenstelling tot witte en rode kool worden bloemkool en broccoli niet opgeslagen, maar vers van het veld in de handel gebracht, van eind juni tot eind oktober. "De afzet van opgeslagen groenten kan absoluut worden gepland en daardoor is de handel minder afhankelijk van middelgrote teeltbedrijven om de aanvoer van goederen het hele jaar door te kunnen garanderen. Bij broccoli en bloemkool ligt dat waarschijnlijk anders, omdat de markt- of aanbodsituatie in zeer korte tijd kan veranderen, waardoor markttoetreding hier haalbaarder lijkt."

Bovendien biedt, volgens Nagel, de regio Dithmarschen optimale groei- en weersomstandigheden voor de productie van zomer-bloemkool en broccoli. "We hebben genoeg water en nauwelijks temperaturen boven de 30 graden gedurende de hele zomer. In andere regio's van Duitsland is het door de klimaatverandering veel moeilijker geworden om deze gewassen te verbouwen, waardoor de vraag aanzienlijk is toegenomen. Deze twee factoren zijn in ons voordeel en daarom hebben we besloten het areaal uit te breiden. Ten slotte hebben wij ook een voordeel wat betreft de arbeidskrachten, omdat wij hen het hele jaar door werk kunnen garanderen." Tijdens de seizoenspiek werken er meer dan 60 werknemers op het teeltbedrijf.

Voor meer informatie:
Hannes Nagel
Nagel Gemüseversand GmbH & Co.KG
Koogstr. 33
D-25718 Friedrichskoog, Duitsland
Tel. +49 4854 93 66
hannes@nagel-gemueseversand.de 
www.nagel-gemueseversand.de     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven