Sven Rieger, Amarillo Corn (Spanje):

"De consumptie van suikermaïs stijgt elk jaar in Europa"

Op 40 km van Sevilla bevindt zich het bedrijf dat toonaangevend is in de teelt van suikermaïs voor de versmarkt in Spanje. Het is overigens niet alleen de grootste Spaanse producent, maar ook een belangrijke speler op de suikermaïsmarkt in heel Europa.

"Amarillo Corn is gevestigd in Arahal. Daar hebben we onze kantoren en magazijnen waar de maïs wordt verzameld en klaargemaakt voor distributie naar de markten in heel Europa", vertelt Sven Rieger, commercieel directeur van het bedrijf. "Ons suikermaïsseizoen bestaat uit twee delen. De hoofdoogst vindt plaats van half mei tot eind juli op een areaal tussen de 1.000 en 1.300 hectare. Een tweede, kleinere oogst geschiedt tussen half oktober en eind november. Daar hebben we ongeveer 400 hectare voor." In 2021 heeft Amarillo Corn in totaal ongeveer 55 miljoen maïskolven verkocht.

"De meeste van onze percelen bevinden zich in de provincie Sevilla. Maar we hebben om strategische redenen ook teeltlocaties rond Jerez de la Frontera en in Portugal." De suikermaïsteelt in Andalusië speelt zich grotendeels af in de provincie Sevilla, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw. In 2020 was de provincie goed voor bijna 80% van het suikermaïsareaal in Andalusië en voor 85% van de opbrengst.

"70-80% van de maïs die we oogsten is bestemd voor de versmarkt. Het andere deel is voor de verwerkende industrie en gaat direct na de oogst naar de klant in Segovia. We exporteren naar praktisch alle landen van de Europese Unie, maar de vraag in de verschillende landen is heel uiteenlopend."

"Er zijn landen met een gevestigde traditie van suikermaïsconsumptie, zoals het Verenigd Koninkrijk of Scandinavië. Dan heb je de landen die al jaren suikermaïs importeren, maar waar de consumptie nog steeds stijgende is, zoals Duitsland, Zwitserland of Nederland. En dan zijn er de markten waar het nog niet op grote schaal wordt geconsumeerd, zoals in Spanje, Portugal of de Oost-Europese landen. Suikermaïs is zeker een product met veel potentieel. Elk jaar zetten we dan ook iets meer volume af", deelt Sven mee.

"Het is een product dat heel goed past bij de huidige tijdgeest en bij de trend naar gezond eten. Het is heel gemakkelijk te bereiden op de barbecue, in de magnetron of op de grill. Hier in Spanje zijn er nog steeds veel consumenten die verse suikermaïs niet kennen, maar als ze het eenmaal geproefd hebben, zijn ze direct overtuigd."

Grootste in Spanje en op één na grootste in Europa
Amarillo Corn is in zijn meer dan 20-jarige geschiedenis parallel met de markt meegegroeid, legt Sven Rieger uit. "Het begon allemaal met een Duitser die tot op de dag van vandaag klant bij ons is. Na in de Verenigde Staten gestudeerd te hebben en het product daar gezien te hebben, besloot hij tot een kleinschalige teelt in Duitsland. Hij was in feite een van de pioniers in de teelt van suikermaïs in Centraal-Europa."

"Na het succes van deze eerste ervaring, wilde hij zijn aanbod uitbreiden en zocht hij een teler in Andalusië. Zo nam hij contact op met Carlos Sáenz, de manager van Amarillo Corn, met wie hij begon samen te werken. In 1993 begonnen ze met de productie van suikermaïs in de provincie Sevilla. Dat waren toen nog kleine volumes, maar sindsdien is het project beetje bij beetje uitgedijd en groeide het mee met de vraag op de markt."

"De grote sprong voorwaarts vond plaats in 2000, toen Amarillo Corn begon samen te werken met een Engelse klant die de grootste verpakker en verkoper van suikermaïs in Europa is en die ook eigen productie heeft in Engeland en Senegal."

"Tot 2004 werkten we met drie hoofdlijnen: de Duitse markt, de belangrijke Engelse klant en de Spaanse verwerkende industrie. In de loop der jaren hebben we dan ook de markt in de rest van de EU-landen en, meer recentelijk, in de Oost-Europese landen ontwikkeld. En elk jaar hebben we ons areaal en onze omzet verhoogd zodat we nu de grootste Spaanse producent en de één op na grootste in Europa zijn geworden."

"De consumptie van suikermaïs is in deze periode voortdurend geëvolueerd. Elk jaar stijgt het in elk land. Amarillo Corn is er in geslaagd die marktkansen met beide handen te grijpen en de klanten blijven ons trouw", benadrukt Sven.

Losse en verpakte kolven
Amarillo Corn verzendt de ongeschilde en voorgekoelde suikermaïskolven – want dat verlengt de houdbaarheid – los naar zijn belangrijkste klanten in Europa. Daarnaast beschikt het bedrijf ook over een verpakkingslijn voor verzendingen naar de supermarkten. "In Spanje zijn we leverancier van Mercadona, maar we hebben ook enkele supermarkten in Portugal, Scandinavië en Oost-Europa als klanten. Daar ligt de suikermaïs vaak gepeld of halfgepeld in trays met twee stuks in flowpack of met rekfolie in het schap. We verpakken naar wens van de klant." 

"We telen de suikermaïs zowel conventioneel als biologisch en dat geldt ook voor de rest van onze producten: rode biet, peen, pompoen, zoete aardappel en bloemkool. Zo blijven we jaarrond bezig."

De teelt van de suikermaïs van Amarillo Corn kan door de weersomstandigheden slechts in enkele maanden van het jaar plaatsvinden en de afzet wordt beperkt tot de periode waarin de Europese klanten geen productie in eigen land hebben.

"De structuur van de Spaanse en Europese suikermaïsmarkt is relatief klein. Het is een vrij eenvoudige markt met weinig grote spelers waar we elkaar allemaal kennen en zelfs samenwerken", zegt Sven. "De winstmarge per producteenheid is lager dan die van andere groenten, dus we zijn verplicht om ons inkomen te verzekeren via de volumes die we afzetten. De druk waaraan we vandaag de dag worden blootgesteld, is echter enorm. Er heeft een echte kostenexplosie plaatsgevonden en we zijn getuige van hoe het aankoopvolume zich elk jaar verder concentreert. De groothandelsmarkten, weekmarkten en groenteboeren verdwijnen beetje bij beetje en alle macht balt zich geleidelijk samen in de grote supermarktketens", aldus de commercieel directeur.

Voor meer informatie:
Sven Rieger
Amarillo Corn
Carretera Arahal-Morón de la Frontera A-8125, 3,2 km
41600 Arahal (Sevilla) - Spanje
Tel: +34 629510454
saenz@activanet.es
www.amarillocorn.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven