OP Fonteverde di Ispica

De prijs voor courgette trekt weer aan in Italië

Het winterseizoen is in volle gang voor de Siciliaanse groenten. Om wat info over de teelt en de afzet te vergaren, gingen we te rade bij Carmelo Calabrese van de telersvereniging OP Fonteverde di Ispica.

Carmelo Calabrese

"In deze periode van het jaar zijn we voornamelijk bezig met de oogst van twee producten die al van oudsher belangrijk zijn voor onze vereniging: courgette en paprika", vertelt de manager. "Bij courgette waren we getuige van een prijsherstel na de kerstvakantie, zoals inmiddels gebruikelijk. Nu de temperaturen zijn gedaald en er minder product beschikbaar is vanwege het New Delhi virus, zouden de prijzen het huidige niveau moeten kunnen aanhouden. Dit jaar slaat deze ziekte harder om zich heen dan vorig jaar. Dat zal leiden tot een daling van de opbrengst. Momenteel bedragen de telersprijzen
€ 1,50-1,60 per kilo en het is aannemelijk dat de prijzen de komende weken zullen standhouden, zo niet stijgen. Het algemene beeld voor de courgettes die in september en oktober in de tunnels zijn aangeplant, is dus positief, ondanks enkele tegenslagen."

Foto genomen in de pre-Covid periode

"Ons ander hoofdproduct in de winter, de paprika, is in tegenstelling tot de courgette minder aan prijsschommelingen onderhevig op de markt. Momenteel krijgen telers € 1,00-1,10 per kilo. De teelt verloopt zonder problemen en de opbrengsten zijn in lijn met de verwachtingen. Maar om een betrouwbare balans op te maken, moeten we de afzet van de maand februari afwachten. Pas dan zullen we ons een concreet beeld kunnen vormen over het verloop van het seizoen."

Foto genomen in de pre-Covid periode

"Over iets meer dan een maand beginnen we ook met de oogst van de nieuwe wortelen met beschermde geografische aanduiding. De gewassen staan er uitstekend bij. Na de ongewoon zware regenval in november, was ook december op klimatologisch gebied bizar. Maar de droogte in de laatste maand van het jaar gaf de bodem wel de kans om weer in balans te raken qua vochtigheid, zodat de wortelen uiteindelijk goed konden groeien. Er worden kwalitatief en kwantitatief mooie opbrengsten verwacht."

"Intussen zijn we begonnen met de aanplant van de Red Falcon meloenen en daar gaan we nog de hele maand februari mee door. De eerste oogst zal plaatsvinden in april en de laatste meloenen zullen waarschijnlijk worden verzameld in de maand juni", besluit Carmelo.

Voor meer informatie:
Carmelo Calabrese
OP Consorzio Fonteverde
Società Consortile Agricola a r.l.
C.da Fontanazza s.n.
97014 Ispica (RG) - Italië
Tel.: +39 (0)932 951484
patrizia@fonteverde.com
www.fonteverde.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven