John Grootscholten (Daily Fresh Radish) over trendbreuk op de radijsmarkt:

"In de winter hebben we de pieken niet meer, in de zomer de dalen niet meer op de radijsmarkt"

Tholen - In de radijs verloopt de handel momenteel wat tam, constateert John Grootscholten van Daily Fresh Radish uit Naaldwijk. "Anders had je in deze maand eigenlijk altijd wel tekorten en een goede vraag. Dat valt nu een beetje tegen. In december lagen de prijzen wel iets hoger, maar het is op een enkele week na de hele winter aan de slappe kant."

"En daarmee is er de laatste jaren toch wel een trendbreuk opgetreden. Vroeger kon het in de zomer weleens helemaal niks zijn en kon de prijs in de winter soms door het dak gaan. Nu hebben we in de winter de pieken niet meer, in de zomer de dalen niet meer in de radijs. Uiteindelijk is dat natuurlijk gunstig, want in de zomer hebben we veel meer radijs", aldus John.

Duitsland is in de winter een belangrijke afzetmarkt voor de radijs. "In de zomer hebben de Duitsers eigen buitenradijs uit de Pfalz-regio, die hebben ze in de winter niet en daardoor importeren ze vooral uit Italië en Nederland", vertelt John. "In de zomer exporteren we vanuit Nederland juist voornamelijk naar de overige omringende landen, zoals België, Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Frankrijk, maar Duitsland is dan zelfvoorzienend."


De 'tuin' en een bos radijs op een donkere winterdag

"Italië is in de winter wel een geduchte concurrent op de Duitse markt, waardoor je de prijsdiscussie altijd wel blijft houden. In Italië bestaat het gros van het aanbod uit bosradijs. Op het moment dat Italië om klimatologische redenen of wat dan ook niet genoeg kan leveren, zijn wij in Nederland gelijk uitverkocht. Verder is er in de winter importradijs op de markt vanuit Marokko en Israël, maar dat is alleen losse radijs", legt John uit.

Kwalitatief is de radijs volgens John goed: "Alleen is het blad momenteel zwakker. We zijn nu radijs aan het bossen, die tweeënhalve maand geleden gezaaid is. Andere jaren hadden we nog weleens winterdagen met meer licht, maar de afgelopen maanden hadden we veel regen en donkere, grauwe dagen. Ik zou dan ook liegen als ik zei dat er een heel sterk gewas stond. Met de radijs is niets mis, maar het blad is niet zo sterk als in de zomer."

Het Nederlandse radijsareaal is vergelijkbaar met vorig jaar. De energieprijzen hebben volgens John wel degelijk impact op de radijsteelt. "Weliswaar niet zo veel als bij een potplantenteler die 25 graden moet stoken en belichten, maar die teelten realiseren ook een veel hogere omzet dan de radijs. Bij ons is de omzet / marge om die extra kosten te betalen ook een stuk lager."

Toch ziet de radijsteler het jaar positief tegemoet. "De laatste jaren waren het voorjaar en de zomer al beter dan de winter. In de winter zit je toch met een dure teelt die lang in de grond zit, terwijl de teelt in de zomer veel korter duurt met ook nog eens meer vraag. Bovendien staan de lichten voor gezond eten op groen. Afgelopen week bleek dat er 3% meer groenten en fruit was verkocht het afgelopen jaar. Als we die groei door kunnen zetten, profiteren we daar ook op de radijsmarkt van mee."

Voor meer informatie:
Daily Fresh Radish
Hoge Geest 25
2671 LK Naaldwijk
John: +31 (0)6 51 59 28 38
Dennis: +31 (0)6 54 24 44 14
info@dailyfreshradish.nl        
www.dailyfreshradish.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven