Overzicht wereldmarkt mango's

In veel Europese landen is de consumptie van mango's na Nieuwjaar gedaald, waarbij de markten in Nederland zijn overspoeld met product uit Peru, waardoor ook de prijzen zijn gedaald. Peru blijft voor de meeste landen in deze tijd van het jaar het belangrijkste land van herkomst, waarbij de Kent-variëteit bijna overal de overhand heeft.

Nederland: Klap voor mangomarkt in week 1 na alleszins redelijke decembermaand
Op de mangomarkt wordt momenteel een afwachtende houding aangenomen. "In december heeft de markt goed gelopen voor de mango's. Er was niet al teveel aanbod vanuit Brazilië en gecombineerd met een slome start van Peru maakte dat de prijzen tot week 52 niet fantastisch, maar alleszins redelijk waren", vertelt een Hollandse importeur. "De hamer kwam echter voorbij in week 1 toen sommige Peruaanse exporteurs de markt overvoerden met kwalitatief niet al te best fruit en dat in veel te grote hoeveelheden. Dat kon de markt niet absorberen en de prijzen daalden naar een zeer bedenkelijk niveau. Nu in week 2 lijkt de situatie te stabiliseren, al moet de prijs nog steeds omhoog als je de gestegen kosten ziet van onder meer vracht en karton. Maar zoals altijd in de AGF-sector, zal de ene reactie wel weer een tegenreactie uitlokken, want vanuit Piura, het vroege gebied in Peru is de aanvoer alweer aan het minderen. Wie weet, komt er nog een heel aardig seizoen uit, maar de eerste twee weken van het jaar was de markt voor Peru-mango's niet om over naar huis te schrijven.”

Duitsland: Kent-mango's nog steeds veruit de populairste soort, maar Osteen in de lift
"De kwaliteit van de huidige zee- en luchtvracht is bijzonder goed, en dat geldt ook voor het aanbod dat op de Duitse markt moet worden gebracht. Aan het begin van het seizoen in november verliep de verkoop nogal traag, maar intussen is de situatie genivelleerd en bevindt de afzet zich op het niveau dat typisch is voor het seizoen," aldus een importeur.

De opslagruimte wordt nog steeds schaarser en dus duurder. De vrachttarieven zijn alleen maar verder gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Kent-mango's met grootte 12 zijn nog steeds veruit het populairst bij de plaatselijke kopers, terwijl andere variëteiten slechts sporadisch hun weg naar de handel vinden. "Peru blijft tot april de koploper, en partijen uit Brazilië worden als aanvulling aangeboden. Wat de laatste jaren merkbaar is toegenomen, is het aanbod van Spaanse Osteen- en Kent-mango's", besluit de importeur.

Italië: Mango-afzet vertraagt na de feestdagen
Een groothandelaar in Milaan zegt: "Zoals traditioneel gebeurt na de feestdagen, vertraagt de consumptie van exotisch fruit en komt de verkoop tot stilstand. Bovendien hebben op dit moment de toename van het aantal besmettingen en de verschillende lockdowns als gevolg van corona een sterke impact. In veel bedrijven is de helft van het normale personeel aanwezig, er zijn moeilijkheden bij de aan- en verkoop van producten, er is minder volk (zelfs op de markten) en dit heeft gevolgen voor de consumptie."

Wat mango's betreft, is volgens de groothandelaar het product dat per vliegtuig aankomt zeer duur, wegens de hoge transportkosten, vooral vanuit Peru. In dit geval is de consumptie normaal, hoewel zij zich in neerwaartse richting heeft gestabiliseerd. Daarentegen daalt de prijs van mango's die over zee uit Brazilië en Peru worden ingevoerd (onder meer de variëteiten Kent en Tommy), als gevolg van de ineenstorting van de consumptie van deze fruitsoort. "De per vliegtuig ingevoerde mango bereikt aankoopprijzen van 5,00-5,20 €/kg bij een verkoop tegen ongeveer 6,50 €/kg. Het over zee ingevoerde product laat aankoopprijzen van ongeveer 3,50-4,50 €/kg zien. De verkoopprijzen liggen niet veel hoger: aangezien de consumptie is ingestort, proberen we de mango's zo snel mogelijk te verkopen", besluit de groothandelaar.

Volgens de gegevens werden mango's in de laatste 12 maanden eindigend in november 2021 door meer dan 4 miljoen Italiaanse gezinnen gekocht. Dit is het hoogste niveau van de laatste 3 jaar en komt overeen met 15,7% van de bevolking.

Zuid-Afrika: hoge verwachtingen voor mangoseizoen ondanks bezorgdheid over regenval
Het merendeel van de Zuid-Afrikaanse mango's worden geteeld in de provincie Limpopo: in Hoedspruit, een belangrijk teeltgebied, is de regenval normaal, maar in Tzaneen is er nog niet zoveel regen gevallen als ze zouden willen.

Mangotelers blijven op hun hoede voor mogelijke overstromingen aan het eind van het seizoen in februari, die een negatief effect op de oogst kunnen hebben. Tot nu toe ziet het fruit er echter zeer goed uit, van hoge kwaliteit, en de grootte is goed. De mangovolumes liggen ongeveer 10% lager dan de productie van vorig jaar.

De prijzen voor de vroege Tommy Atkins zijn niet erg goed geweest, rond R45 (2,56 euro) per karton van 4 kg. De eerste Shelly- en Heidi-mango's zijn ook op de markt gekomen, met betere prijzen die een goede weerspiegeling zijn van de hoge kwaliteit, aldus bronnen uit de sector.

Shelly mango's worden momenteel verhandeld tegen R110 tot R120 voor een karton van 4 kg en Heidi mango's tegen R150 per karton van 4 kg.

Noord-Amerika: Lagere prijzen door hoge logistieke kosten, kansen voor Amerikaanse mango's in India
Hoewel er een gestage aanvoer van mango's in de VS is, heeft de logistiek een invloed op het verkeer en de prijzen van het fruit.

Volgens een verlader komen er nog steeds wat Braziliaanse en Ecuadoriaanse mango's op de markt. Peru is op dit moment echter de belangrijkste leverancier van fruit. "Peru is dit jaar erg moeilijk. Er is een tekort aan containers, een gebrek aan ruimte op de schepen en natuurlijk escalerende kosten," zegt hij. "De heropleving van Covid helpt de situatie ook niet. De logistieke bedrijven, de havenarbeiders en het tekort aan arbeidskrachten hebben de tijd die nodig is om vrijgekomen containers van het schip naar de opslagplaats te brengen, opgedreven."

Peru verscheept nu iets meer dan een maand fruit en het lijkt een gemiddelde oogst te zijn van bijna uitsluitend Kent-variëteiten. De grootte van de vruchten is normaal tot misschien een maatje kleiner en er zijn geen tekorten aan 10s en 12s.

Ook Mexico, dat volgende maand met een vroege, beperkte aanvoer zal beginnen, staat voor de deur. "Zij zullen een vroeg district hebben en daarna zullen ze een tijdje overgaan op vooral vroege gele vruchten, Ataulfos. Ze zullen pas later in maart een grote speler aan de oostkust zijn," zegt de verlader. Tegelijkertijd zal Peru tot eind maart blijven produceren. "En zodra Peru de oogst beëindigt, zullen we de productie van Costa Rica, Guatemala en Nicaragua aan de Oostkust zien aankomen."

Ondertussen zegt de verlader dat de vraag naar mango's "gewoon ok" is. "Maar de contracten en de bewegingen zijn goed en houden de voorraden laag. Als er op dit moment een normale vraag zou zijn, zou de markt volgens ons hoger zijn dan nu het geval is," voegt hij eraan toe.

Hij merkt op dat de prijzen vergelijkbaar zijn met vorig jaar. "Het zal interessant zijn om te zien hoe dit uitpakt. De aanbodzijde is niet hoog en de vraagzijde is niet hoog. Dus met de hogere kosten, zullen we in staat zijn om onze prijs te verhogen? Dat is waar we allemaal naar op zoek zijn," zegt hij. "Al onze kosten zijn hoger, van productie tot verpakking, containervracht en extra kosten zoals havencongestie. Dat komt er allemaal bij. En dan zijn er nog de kosten voor het vervoer van het fruit van de opslagplaats naar de plaats van bestemming. We weten allemaal dat de vrachtprijzen ongeveer dubbel zo hoog zijn als normaal."

Zaterdag hebben het Department of Agriculture and Farm's Welfare (DAC&FW) en het US Department of Agriculture (USDA) een akkoord bereikt over de uitvoering van een 2 V's 2 Agri-markttoegangsregeling, d.w.z. overdracht van inspectie/toezicht voor Indiase mango's en granaatappels en markttoegang voor granaatappelpitten uit India en markttoegang voor Amerikaanse kersen en Amerikaans alfalfahooi. De verschepingen van mango's mogen deze maand beginnen. 

Al twee seizoenen lang is deze vrucht grotendeels van de Amerikaanse markt verdwenen doordat Covid-19 de uitvoer belemmerde. Zoals een exporteur vorig jaar in een artikel opmerkte, konden Amerikaanse mango's alleen worden verscheept in het kader van het USDA pre-clearance programma, waarbij een USDA-inspecteur naar India komt, toezicht houdt op de behandeling en deze vooraf goedkeurt. Op die manier is er geen risico van niet-goedkeuring en het is een praktijk die sinds het uitbreken van de pandemie niet meer is voorgekomen.

In plaats daarvan is overeenstemming bereikt over het "overdracht van toezicht"-programma. Dit stelt India in staat fruit te verschepen door de mango's in India te laten bestralen door een Indiase inspecteur voordat ze in de VS aankomen. "Er is dus geen sprake van een voorafgaande controle en wel van een controle na aankomst", aldus de exporteur.

Australië: Grotere productie mango's dit seizoen, maar vertragingen verwacht voor volgend jaar
Het Australische mangoseizoen gaat zijn laatste maanden in. Naar verluidt zijn deze week 214.000 trays verzonden, maar dat aantal zal in de resterende 10 weken van het seizoen geleidelijk afnemen. Naar schatting zullen er over het hele seizoen in totaal bijna 8 miljoen trays zijn, tegen ongeveer 7 miljoen vorig jaar.

Wat de productie betreft, hebben de meeste telers in de regio Bowen/Burdekin hun plukseizoen nu afgesloten, maar deze week zullen nog kleine hoeveelheden Honey Gold uit de regio worden verzonden en naar verwachting zal het seizoen deze maand worden afgesloten. In de regio Mareeba/Dimbulah zijn de Honey Gold-mango's iets vroeger verzonden dan aanvankelijk was verwacht en de pluk van late seizoensvariëteiten zoals Keitt zal naar verwachting in de komende week beginnen. Ondertussen hebben veel telers in het zuidoosten van Queensland de afgelopen zeven dagen wat regen te verduren gekregen, maar dit heeft geen invloed gehad op de kwaliteit van het fruit.

Sommige telers zijn van plan deze week de laatste van hun Kensington Pride- en R2E2-oogst te plukken, terwijl anderen binnenkort met hun seizoen beginnen. In de regio Carnarvon in West-Australië nemen de volumes toe naarmate het seizoen vordert, hoewel ze lager liggen dan aanvankelijk was voorspeld. Door de warme dagen zijn de vruchten de laatste tijd snel rijp. De telers hebben enkele oogstverliezen gemeld als gevolg van de ontwikkeling van bacterievlek die het grootste deel van de regio heeft getroffen. In Gingin (WA) blijft de regio te kampen hebben met warm en droog weer. Dergelijke omstandigheden hebben enkele oogstverliezen veroorzaakt, vooral bij de kleinere vruchten van laatbloeiers. Door de late bloei zou het seizoen dit jaar wel eens bijzonder laat kunnen beginnen.

Volgende week: overzicht wereldmarkt aardbeien


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven