Rolf Weber (Global Producers ) over de aanstaande seizoenstart in Costa Rica:

“Ondanks modernisering in de meloenenteelt kunnen kostenstijgingen niet gecompenseerd worden”

Tholen – De Costa-Ricaanse meloenen- en watermeloenencampagne staat momenteel in de startblokken. “Evenals de voorbije jaren worden de eerste watermeloenen en gele honingmeloenen in week 5-6 verwacht, Galia, Cantaloupe en Piel de Sapo volgen in week 6-7”, meldt Rolf Weber, directeur van Global Producers.

In samenspraak met de producent Pafru S.A. werd het areaal dit jaar met ca. 20 procent gereduceerd, aangezien men door de hoge kostprijzen en dito vrachtkosten rekening houdt met een geringere consumptie. Weber: “Daarnaast verkorten we het seizoen om en nabij een week, omdat de eerste Spaanse partijen naar verwachting een week eerder op de markt komen.”

Niet alleen het algehele areaal werd van 1240 naar 1026 ha gereduceerd, ook met betrekking tot de rassen zijn er diverse verschuivingen zichtbaar, aldus Rolf. “De productie van de seedless watermeloen ‘Lola’ hebben we gereduceerd, het areaal voor ‘Icebox’-mini-watermeloenen daarentegen opgeschaald naar 125 ha. Hiervan bestaat ca. 85 ha uit het ras Lynx/Mielhart en de overige 40 ha uit de Superminis 1969 (vruchtgewicht 700-950 gram), aangezien van laatstgenoemd ras nog niet meer zaad beschikbaar is.”

Bij de watermeloenen Quetzali, de gele honingmeloenen Dorada, Galia, Tenoria en Cantaloupe zijn de wekelijkse volumes vooralsnog stabiel, de oogst wordt desondanks een week eerder dan andere jaren beëindigd. “Daarnaast zijn in Costa Rica dit jaar nauwelijks Galia-, Cantaloupe- en Piel de Sapo-meloenen geteeld en slechts zeer kleine volumes aan gele honingmeloenen en “Icebox”-mini-watermeloenen, aangezien de meeste telers zich toeleggen op de teelt van standaard-meloenenrassen.”

Verder heeft Pafru S.A. veel in moderne teelttechniek geïnvesteerd: Voorbeelden zijn het nachtelijke besproeien met gewasbeschermings-middelen middels drones en de inzet van zonne-energie om waterbronnen, pompen, motoren met besproeiing en natuurlijk de pakstations met behulp van eigen elektriciteit aan de gang te houden. “Niettemin kunnen deze maatregelen de ca. 30-40 procent kostenstijging in de supply chain niet compenseren”, meldt Rolf desgevraagd. “Momenteel stellen we ons in op een moeilijk seizoen dat enkel door een vroege zomer in maart-april en bijbehorende temperaturen nog een happy end kan krijgen”, concludeert Rolf.

Voor meer informatie:
Rolf Weber
Global Producers 
Venrayseweg 136 B
5928 RH Venlo
+31 77 465 81 00
Rolf@global-producers.nl   
www.global-producers.nl       


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven