Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dennis Blankendaal, Frysk -Witlof:

"In slechte tijden op de witlofmarkt blijkt de waarde van goede, vaste klanten"

Tholen - "Bar slecht", zo typeert Dennis Blankendaal van Frysk Witlof de marktsituatie van de afgelopen tijd. "De prijzen zijn echt miserabel geweest. Nu krabbelen ze langzaam wat op. Ik las dat de Franse telers Corona de schuld gaven, maar bij de start van de corona-pandemie was het witlof juist niet aan te slepen, dus wie het weet mag het zeggen."

"In België staan nu de nodige acties gepland. Ik hoop dat de markt verder aantrekt, maar durf niets te voorspellen. Voor een goede consumptie hebben we eigenlijk nog kouder weer nodig. Er is wel veel regen gevallen, maar écht koud is het nog niet geweest. En pennen zijn er momenteel voldoende. Wel denk ik dat in september/oktober de productie naar beneden gaat, want energie zit er niet in de pennen."

"Gelukkig kunnen we in deze tijden aan op onze goede, vaste klanten die ons ook in deze tijden steunen. Wij zijn er ook voor hen in goede tijden. Nu blijkt hoeveel dat waard is. Anders richten we ons ook meer op de export, maar Italië wordt nu overspoeld met goedkope Franse witlof. Dan is het beter om alles koud te zetten en even niets te doen", vertelt de witlofverpakker uit Sexbierum.

Frysk Witlof trekt jaarlijks tussen de 250 en 280 hectare witlof van wortels van Nederlandse en Belgische herkomst en is daarmee het grootste witlofbedrijf van Nederland. Het bedrijf heeft de beschikking over 18 verwerkingslijnen waarmee het in piekperiodes een capaciteit aan kan van 200 ton in de week. Eind januari gaat de verbouwing met verdere automatisering van de oogstlijnen van start.

Een gerobotiseerde verpakkingslijn, zoals Reijnpack onlangs op deze site introduceerde, is voor Frysk Witlof vooralsnog een stap te ver. "Wij kiezen meer voor een eenvoudige recht-toe-recht-aan machine. Ik vind het wel heel knap wat Reijnpack heeft gerealiseerd en ze tonen daarmee veel lef. Uit oogpunt van kosten en onderhoud kiezen wij voor onze eigen oplossing. Op een nieuwe lijn draait vaak alles goed, maar als het een paar jaar staat, moet het ook nog probleemloos lopen."

Voor meer informatie:
Dennis Blankendaal
Frysk-Witlof B.V.
Frjentsjerterdyk 12
8855 XC Sexbierum
T: (0517) 59 27 72
M: 06 83 98 64 24
Dennis@frysk-witlof.nl
www.frysk-witlof.nl