Marcel van Lith, The Greenery:

"Redelijk goede vraag naar rode bessen, maar door sluiting horeca lastiger goede prijs te realiseren"

Tholen - Binnen de zachtfruitcategorie zijn de rode bessen misschien wel het meest geraakt door de coronapandemie, constateert Marcel van Lith van The Greenery. "Vanouds gingen er veel rode bessen richting de horeca. Nu is het aandeel horeca ten opzichte van de retail de laatste jaren wel een stuk beperkter geworden, maar de echt hoge prijzen werden vanouds toch vooral in de horeca gemaakt."

"Ondanks dat in Nederland de horeca op slot zat, hebben we een redelijk normale decembermaand gehad. Het geluk was dit jaar dat de horeca elders in Europa wel grotendeels open was en dat was vorig jaar heel anders. Prijzen liggen ook een stuk hoger dan afgelopen jaar, maar dat was dan ook prijstechnisch een heel moeizaam jaar. Tot nu toe is het geen dramatisch seizoen en de vraag is ook redelijk goed, alleen liggen de prijzen zeker niet op een hoog niveau", vervolgt de zachtfruitverkoper.

"Omdat er elders in Europa weinig bessen worden bewaard in de winter, kunnen we in het voorjaar nog weleens een extreem prijsverloop hebben. In de maanden maart tot en met mei zijn er namelijk in de wereld nauwelijks rode bessen te krijgen. Dat zie je met andere zachtfruitsoorten als bramen en frambozen niet, die zijn altijd wel elders verkrijgbaar. Telers die zich focussen om in die periode goede bessen te hebben, konden daar andere jaren goed van profiteren. Nu zie je echter dat  telers terughoudend zijn om te gokken op de lange bewaring, ook met het seizoen 2020 in het achterhoofd toen het seizoen dramatisch eindigde. Bovendien heeft de regen in het groeiseizoen gezorgd voor onzekerheid over de bewaarkwaliteit", aldus Marcel.

"Onze voorraad is dan ook wat groter dan vorig jaar deze tijd, maar ligt wel op een lager niveau dan het langjarig gemiddelde. Normaal zie je een vast patroon in de markt dat iedereen aan het begin van het seizoen afzet zoekt en dat er vervolgens wat op de rem wordt getrapt als de prijs omhoog gaat. Vorig jaar besloot iedereen om niet op de rem te trappen om de gang erin te houden. Door de hitte was toen de bewaarkwaliteit onzeker en accepteerde men een lagere prijs. Dit seizoen waren de vooruitzichten wat positiever, maar als gevolg van de horecasluiting in de herfst, en de onzekerheid die er is in de markt, is een prijsstijging toch moeilijk te realiseren."

Voor meer informatie:
Marcel van Lith
The Greenery
Tel: +31 (0)180 656 974 
m.vanlith@thegreenery.com     
www.thegreenery.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven