Peter Thuile, BB-Obst Brandenburg

"We hadden op een betere appelafzet gehoopt"

De vraag naar Duitse appelen op de binnen-landse markt is momenteel eerder bescheiden. "De verkoophoeveelheid is eigenlijk te klein voor de tijd van het jaar, we hadden op een betere verkoop gehoopt. Het afzettempo zou in de komende weken sneller moeten worden", schetst
Peter Thuile (rechts), directeur van het Duitse BB Fruchthandel.

"Er wordt meer voor andere fruitsoorten gekozen. Ik zou me echter voor kunnen stellen dat ook de huidige, door de pandemie veroorzaakte inflatie uitwerkingen heeft op de verkoop in de retail." Desalniettemin is er nog steeds veel vraag naar bepaalde rassen, ziet Peter. "Elstar staat continu hoog op de lijst bij de consumenten, hetzelfde geldt voor Evelina®. De overige clubrassen verkopen momenteel echter maar moeilijk."


Appeloogst in Brandenburg (alle foto's: BB Fruchthandel GmbH) 

Tessa uit regionale teelt
Sinds dit jaar verkoopt BB Fruchthandel voor het eerst en exclusief de clubappel Tessa, een kruising tussen Gala en Pinklady, uit regionale teelt. "Het moderne appelras wordt in drie etappes geplukt en wordt vanaf eind september geoogst. Vanwege de aromatische smaak en uitstekende bewaarbaarheid zien we een groot verkooppotentieel voor de Tessa", aldus Peter. 


Tessa (links) is nieuw in het aanbodspectrum van BB-Obst

Aanvullende appelimporten
Alles bij elkaar hebben de fruittelers uit Brandenburg een gemiddelde appeloogst bijeengebracht. De prijzen liggen ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar. Vanwege overschotten aan klein hardfruit, zijn de grotere exemplaren eerder schaars en gezocht. "Bij Evelina zullen we vermoedelijk pas vanaf eind juni terug moeten vallen op appelen uit Chili of Argentinië. Bij de overige rassen proberen we zo lang als mogelijk Duitse appelen aan te bieden."


Het stokpaardje in het clubappelassortiment van BB-Obst is de Evelina 

Corona, minimumloon en gekwalificeerd personeel u
"De coronaproblematiek hangt als een zwaard van Damocles boven de hoofden van de fruithandelaren", zegt Peter. "Onze medewerkers zijn overwegend ingeënt, voor de rest geldt er een testplicht op de werkplek." Op de langere termijn staat de appelsector volgens Peter eveneens voor grote uitdagingen, bijvoorbeeld vanwege de verhoging van het minimumloon. De politiek mag de concurrentiepositie van de regionale fruittelers niet in gevaar brengen wanneer zij fruit uit eigen land in de supermarkten wil blijven vinden.


Luchtopname tijdens de oogstwerkzaamheden

"Ook de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel is zorgwekkend: momenteel is de situatie wat betreft het vinden van opvolgers in de bedrijfsleiding c.q. productieleiding bij onze telers niet problematisch, maar over enkele jaren zal dit ook bij ons wel een rol gaan spelen. Dit betreft vooral de agrarische bedrijfsleiding, die voor de gewasbescherming, de onderhoudswerkzaamheden en de oogst verantwoordelijk is. We moeten de arbeidsplaats aantrekkelijker maken voor de jongere generatie."


Appelen van de nieuwe oogst uit Brandenburg

Ontwikkeling van het rassenaanbod
Verkooptechnisch gezien zijn rasseninnovaties aan de orde van de dag in het appelschap. "We zijn continu op zoek naar nieuwe rassen, aangezien de wensen van de consumenten merkbaar veranderen. De relevantie van Idared neemt merkbaar af en nieuwe clubrassen komen in toenemende mate succesvol de markt op", luidt het tot slot.

Voor meer informatie:
Peter Thuile
BB Brandenburger Obst GmbH
Dorfstraße 37
D-15345 Altlandsberg OT Wesendahl, Duitsland
Tel: +49 (0)33 414 98770
thuile.p@bb-obst.com 
www.bb-obst.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven