Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Società Egiziaca mechaniseert de slateelt

Negen maanden per jaar aanvoer Italiaanse ijsbergsla

"Door donkere dagen en koude temperaturen loopt de teelt van met name ijsbergsla in onze kassen een vertraging op van ongeveer 30 dagen. En omwille van de regen en hagel van de voorbije weken is de sla in de buitenteelt weggespoeld of kapotgeregend. Dit heeft geleid tot aanzienlijke gaten in het aanbod op de markt, met prijzen die het dubbele halen van vorig seizoen. Gelukkig begint de situatie beetje bij beetje op te klaren en komt de oogst weer op gang", vertelt Maria Pezone, technicus bij Società Egiziaca uit de Italiaanse provincie Napels.

Ongeveer 9 maanden per jaar, van oktober tot mei, teelt Società Egiziaca valeriaan, ijsbergsla, romaine sla en (krul)andijvie. 80% is bestemd voor de versmarkt, terwijl de resterende 20% verwerkt wordt in convencience producten. Het bedrijf uit Napels heeft een areaal van 140 hectare, waarvan 30 bedekt met kassen.

"Ons sterke punt is dat we gedurende 9 maanden per jaar belangrijke volumes ijsbergsla kunnen garanderen. Weinig bedrijven in Italië doen ons dat na. We brengen 60 ton ijsbergsla per week op de markt. Dat is ons product waar het meest vraag naar is in Italië en in het buitenland."

De mechanisatie van het productieproces is een must voor het bedrijf, zowel voor de sla voor de convenience markt als de versmarkt. Vanaf de maand augustus treden drie machines in werking om de bedden klaar te maken waarop de sla wordt geplant: een wieder, een rugvormer en een verplanter.

"Het doel is om het tekort aan arbeidskrachten het hoofd te bieden met slimme oplossingen. We willen immers onze teeltschema's kunnen respecteren, maar ook de productiecapaciteit vergroten en de kosten verlagen die bijvoorbeeld chemische onkruidverdelgers met zich meebrengen. Dat is ook veel beter voor het milieu én het eindproduct is gezonder."

"We geven om de kwaliteit van onze producten, maar vooral om de gezondheid van de consument. Naast het voortdurend uitvoeren van controles, kiezen we voor rassen die resistent zijn tegen Bremia lactucae, zodat we minder gewasbeschermingsmiddelen moeten gebruiken, het productverlies kunnen reduceren en ook besparen op teeltkosten."

Società Egiziaca past geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën toe, beschikt over de GlobalGAP-, GRASP- en Leaf-certificeringen en maakt deel uit van het Italiaanse Netwerk voor Kwaliteitsteelt.

"Dit seizoen kunnen we weer slasoorten leveren voor de versmarkt en voor de verwerking tot voorgesneden producten. We streven er steeds naar om zo goed mogelijk aan de wensen van de markt tegemoet te komen en voor de convenience producten richten we onze blik daarbij op de grote spelers. Voor de verse producten willen we een eigen merk uitbouwen en meer samenwerkingen aangaan met de Italiaanse en buitenlandse retail en de regionale en nationale horeca", besluit Maria.

Voor meer informatie:
Società Agricola Egiziaca
Via Madonna del Pantano Nord
80014 Giugliano in Campania - Italië
Tel.: +39 (0)81 8392812
produzione@egiziaca.com
www.egiziaca.net

Publicatiedatum: