"We denken nu veel eerder na over terugkerende werkroutines"

De teelt van zachtfruit neemt toe, en daarmee ook de druk en de vraag naar meer zekerheid bij de teelt. Zachtfruit is een riskante teelt in de vollegrond: de hoge kosten moeten worden gecompenseerd met grotere oogsthoeveelheden, minder pluktijd en met betere prijzen op de markt. In nauwe samenwerking met Neder-Oostenrijkse pompoen- en bessenkwekerij Wurzer heeft managementconsultant Dennis Weisbrod zich voor dit alles ingezet. In een interview legt de eigenaar van het teeltbedrijf, Leo Wurzer, uit hoe de bedrijfsprocessen met succes werden geherstructureerd, om bij de tijd te blijven.

In het eerste jaar van de samenwerking is de balans opgemaakt en werd er een plan ontwikkeld, dat vanaf 2022 stap voor stap moet worden uitgevoerd. Volgens Wurzer zaten de grootste sprongen in de dagelijkse, wekelijkse en jaarlijkse werkroutines, die altijd van tevoren gepland moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn de vragen: Wie is precies verantwoordelijk voor wat? Wanneer moet wat afgehandeld zijn? Wat voor werk kan er gedaan worden als het weer verandert? Wat is de controleprocedure?


De Wurzers / Foto: Wurzers KG

Hogere kwaliteit en productiviteit
"Als je altijd een of twee stappen vooruit denkt, is het werk gemakkelijker, wordt de stress weggenomen en gaan kwaliteit en productiviteit omhoog", zegt Wurzer. Een ander cruciaal punt is de initiële opleiding van het personeel, die door Dennis Weisbrod in praktijk wordt gebracht.

De pandemie heeft ook in Oostenrijk diepe sporen achtergelaten en heeft ertoe geleid dat meer consumenten zich afvragen waar hun voedsel vandaan komt. Wurzer: "De grootste uitdaging is het behouden van vaste werknemers en het werven van nieuwe seizoenarbeiders, vooral wat voormannen betreft. Wij hebben er altijd naar gestreefd om goede arbeidsvoorwaarden te bieden en willen dat werknemers zich bij ons op hun gemak voelen. Dankzij het overleg zal de bedrijfsvoering verbeteren, wat ook onze werknemers ten goede zal komen."


Dennis Weisbrod (hier op expoSE 2021) werkt sinds enkele jaren als zelfstandig managementconsultant in de bessenteelt en de cateringsector.

Alomvattend veranderingsproces
"In tijden van pandemie," zegt hij, "is men ook meer afhankelijk van online communicatie. Toch was de samenwerking betrekkelijk eenvoudig," benadrukt Wurzer. "Tijdens de eerste online-vergaderingen werd de status quo doorgenomen. Tijdens het hoogseizoen was er dan een driedaags bezoek ter plaatse, met inbegrip van een rondleiding door de faciliteiten. "Vooral de workshop op de derde dag was moeilijk voor ons, omdat onze mobiele telefoons in het hoogseizoen voortdurend rinkelen. Maar deze workshop was uiteindelijk heel belangrijk om ons voor te bereiden op de volgende stappen. Een paar weken later kregen we een schriftelijke samenvatting, die we in een online vergadering nog eens doornamen," zegt Wurzer.

Al met al is de directie van het familiebedrijf zeer tevreden over het resultaat van de samenwerking. "De samenwerking heeft er al toe geleid dat we eerder nadenken over terugkerende werkroutines. Maar een dergelijk veranderingsproces vergt natuurlijk tijd en moet dus goed worden begeleid en eventueel regelmatig worden aangepast."

Voor meer informatie:
Dennis Weisbrod Unternehmensberatung
Im Wingertchen 2
53937 Schleiden - Gemünd, Duitsland
+49 1511 1611 170
Dennis.Weisbrod@outlook.de
www.dennisweisbrod.de 

Wurzer KG
Bodensdorf 5
A-3250 Wieselburg-Land, Oostenrijk
+43 650 760 22 30
info@wurzers.at 
www.wurzers.at   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven