Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook geschikt voor restaurants of supermarkten:

TH Keulen ontwikkelt bioreactor voor het kweken van eetbaar zeewier

Zeewier is een populair component in Aziatische gerechten. Liefhebbers van zeewier en anderen die meer algen in hun voeding willen integreren, kunnen deze toekomstig zelf thuis kweken. Een onderzoeksteam van de TH Köln werkt aan een bioreactor waarin eetbaar zeewier zich onder zeeomstandigheden milieuvriendelijk en bronbesparend laat kweken.

Prof. dr. Nina Kloster van het Instituut voor Technische Gebouwuitrusting leidt het project 'NoriFarm' – een tanksysteem voor de stedelijke macroalgenkweek. Het project wordt met 100.000 euro financieel gesteund door het Duitse ministerie van Onderwijs en Wetenschap.

Nieuw soort tanksysteem
"De interesse in informatie over de herkomst van gekochte levensmiddelen is sterk toegenomen. Ook de eigen voedingsmiddelenkweek is populair. Eén vorm daarvan is de teelt van planten in binnenruimtes, ook wel indoor farming genoemd", zegt Nina. Zij leidt het GreenING Lab van de TH Köln, dat zich bezighoudt met biosystemen voor gebouwtechnische toepassingen. Een interdisciplinair team van het laboratorium werkt in het project 'NoriFarm' aan een nieuw soort tanksysteem voor de kweek van verse eetbare macroalgen, vrij van schadelijke stoffen.

Het apparaat voor op tafel lijkt op een aquarium, maakt het mogelijk om thuis zeewier te kweken en is ook geschikt voor restaurants of supermarkten. De bioreactor omvat een tank met water die zeeomstandigheden nabootst. Sensoren bewaken belangrijke eigenschappen van het water, zoals voedingsstoffengehalte en pH-waarden, om de kweek van een veilig en hoogwaardig voedingsmiddel te garanderen. Een app moet het gebruik vergemakkelijken, doordat deze bijvoorbeeld herinnert aan het schoonmaken en oogsten. Bij de productontwikkeling wordt kennis uit de biologie, ingenieurswetenschappen, duurzaam design en informatica ingezet.

Algen leveren omega 3-vetzuren
Omega 3-vetzuren zijn voor mensen een levensnoodzakelijk voedingsbestanddeel. "Velen denken daarbij eerst aan vis. De omega 3-vetzuren in vissen stammen uit hun voeding, het zeewier, en verzamelen zich via de voedingsketen in het vlees van de vissen. De overbevissing van de zeeën, de antibiotica-intensieve vissenkweek evenals lange transportafstanden zijn echter een grote belasting voor het milieu. Direct zeewier eten in plaats van via een omweg via vissen, vormt een goed alternatief en een duurzame omega 3-bron", aldus Nina.

De bekendste macroalgen zijn nori en wakame, die vooral in de Aziatische keuken ingezet worden. "Ze zijn goed geschikt voor directe consumptie. De beschikbaarheid in Duitsland is afhankelijk van de productiesituatie in andere landen. De in zoutwater voorkomende tropische macroalgen kunnen bovendien ook met zware metalen of gewasbeschermingsmiddelen belast zijn", vertelt Nina.

Het project loopt tot en met september 2022. De productie van het volledig ontwikkelde apparaat zal samengaan met de oprichting van een bedrijf. Het StartUpLab@TH Köln steunt het project.

Voor meer informatie:
www.th-koeln.de

Publicatiedatum: