Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miguel Gómez, van het Spaanse Montosa:

"Kleinere maten Spaanse avocado’s door regentekort"

Het jaar 2022 begint met zeer goede vooruitzichten voor de avocadosector. Vorige maand voorspelden de OESO en FAO in hun gezamenlijke Agricultural Outlook 2021-2030 dat van alle tropisch fruit de avocadoteelt de komende 8 jaar het hardst zal groeien. De oogst zal in 2030 ongeveer 12 miljoen ton bedragen en avocado wordt na banaan het meest geëxporteerde tropische fruit ter wereld, vóór ananas en mango. Ook de teelt in Spanje zal de komende jaren, net als in andere teeltgebieden, exponentieel blijven groeien.

Volgens statistieken die het Spaanse ministerie van Landbouw ter beschikking stelt, was het geraamde avocado-areaal in Spanje 50 jaar geleden zo miniem dat de gegevens werden bijgehouden per boom in plaats van per hectare. In 1961 zouden er in Málaga 150 avocadobomen hebben gestaan. Tegenwoordig is Spanje bijna 16.000 ha avocadoteelt rijk, jaarlijks goed voor meer dan 99.000 ton.

Spanje, en meer specifiek La Axarquía, een streek in de provincie Málaga, is de grootste avocadoproducent in de Europese Unie. Daar is ook Montosa gevestigd, een bedrijf dat dit jaar 40 kaarsjes uitblaast en zich tot de belangrijkste spelers in de Spaanse subtropische sector mag rekenen.

"Elk jaar zetten we ongeveer 48.000 ton producten af, waaronder avocado's, mango's en guacamole", zegt Miguel Gómez, marketingmanager van Montosa. "Na de binnenlandse markt is Frankrijk onze grootste afnemer van tropisch fruit, hoewel we afhankelijk van het product in verschillende delen van Europa aanwezig zijn."

"Het ras bij uitstek in La Axarquía is de Hass-avocado. Dit ras heeft de beste smaak en textuur en gedijt perfect in ons klimaat", legt Miguel uit. "Dit jaar hebben de opeenvolgende hittegolven van de zomer de teelt ongetwijfeld beïnvloed. Na meerdere perioden van twee of drie dagen met temperaturen rond de 40ºC is er heel wat fruit van de bomen gevallen die op het einde van de rit de seizoensresultaten negatief kunnen beïnvloeden. Bovendien heeft het uitblijven van regen aan het begin van het seizoen ertoe geleid dat de maatvoering nog niet de gebruikelijke waarden bereikt. Maar met de regen van eind december kan dat misschien nog goed komen."

"De beschikbaarheid van water is een probleem. We hebben weliswaar te maken met de ergste droogte sinds 2008, maar er zijn oplossingen die jaren geleden al hadden moeten worden verkend, zoals ontziltingsinstallaties, overhevelingen van water van het ene naar het andere bekken of teruggewonnen water. Die laatste oplossing komt nu mondjesmaat ter beschikking."

Ondanks het waterprobleem tonen de eerste resultaten over de export van subtropisch fruit in 2021/2022 de veerkracht van de sector. Volgens gegevens van de gewestelijke overheid voor augustus tot en met oktober is de export van Andalusische mango's in vergelijking met vorig seizoen in volume met 29% en in waarde met 9% gestegen tot
€ 40 miljoen en 26.400 ton. Vooral in de maand oktober werden er veel meer mango’s naar het buitenland gezonden. De export van avocado’s in de maanden september en oktober steeg met 4% in volume.

HPP-technologie
Naast vers fruit zet dit bedrijf uit Málaga ook een van de best verkopende guacamoles van heel Spanje af. Deze avocadodip gemaakt met HPP-technologie, die de houdbaarheid van het product verlengt zonder dat dit de versheid van het fruit aantast, is een van de sterproducten van de Spaanse supermarktketen Mercadona.

"De hoge druk zorgt ervoor dat alle eventuele ziekteverwekkers volledig worden geëlimineerd. Het is een proces dat totale voedselveiligheid garandeert, want daar beknibbelen we niet op. Bovendien gebruiken we altijd vers fruit, nooit diepgevroren producten", benadrukt Miguel Gómez. "De kennis die we hebben opgedaan met onze guacamole heeft ons ook geholpen om een mangodip te ontwikkelen. Dit is een nieuw product, ook gebaseerd op hogedruktechnologie, dat je steeds vaker op de markt vindt."

Voor meer informatie:
Miguel Gómez Pariente
Montosa
Finca el Molino s/n
29792 Valle-Niza (Málaga) - Spanje
Tel: +34 952 51 35 33
miguel.gomez@frutasmontosa.com
www.frutasmontosa.com

Publicatiedatum: