Alberto Garrocho, van SCA Pitayas de Andalucía: "Netto hebben onze leden € 4,5 per kilo behaald"

"Volgend seizoen wordt Spaanse pitaya-oogst verviervoudigd"

De pitaya heeft ondertussen een plekje veroverd in de steeds omvangrijker wordende subtropische teelt in Andalusië. De pitaya is als teelt zeer aantrekkelijk, niet alleen vanwege de rentabiliteit en de groeiende vraag naar dit fruit op de Europese markt, maar ook omdat het gewas gedijt in meerdere zones van Andalusië. De ontwikkeling van de sector wordt een handje geholpen door SCA Pitayas de Andalucía, de organisatie die telers verenigt en structuur brengt in de teelt en afzet.

"Momenteel bestaat SCA Pitayas de Andalucía uit 67 telers uit Huelva, Sevilla, Cádiz, Extremadura en Portugal. We zijn, om het zo te zeggen, de eerste internationale pitaya-telersvereniging in Spanje", zegt Alberto Garrocho, hoofd van de organisatie. "En we verwachten dat het ledenaantal nog verder blijft groeien."

"In de provincie Huelva zijn er veel telers geïnteresseerd in pitaya die zich bij ons willen aansluiten. En op dit moment hebben we contact met een groep van 15 bestaande pitaya-telers uit Málaga die binnenkort zouden kunnen toetreden tot onze organisatie. Dat zou ervoor zorgen dat onze productie eensklaps aanzienlijk toeneemt."

"Het seizoen loopt nu inmiddels ten einde. We zijn momenteel het laatste fruit aan het oogsten. Alle percelen zijn jong, want de eerste aanplanten zijn nu 3 jaar oud. Dat betekent dat de oogst jaarlijks geleidelijk gaat toenemen. De pitaya-plant brengt het eerste fruit voort in het tweede jaar en ongeveer 50% van de percelen was dit seizoen nog niet in productie. Toch zijn we al heel blij met het huidige resultaat", vertelt Alberto.

"Vorig jaar werd er 10.000 kilo op de markt gebracht, dit seizoen hebben we dat cijfer opgetrokken naar 80.000 kilo en volgend seizoen, dat in juni 2022 begint, hopen we 300.000 kilo te oogsten."

"En als de telers uit Málaga, met wie we al verschillende keren hebben samengezeten, zich aansluiten bij SCA Pitayas de Andalucía, kan dat cijfer oplopen tot een half miljoen kilo."

"We beschikken over een magazijn waar we het fruit van al onze leden ontvangen en van waaruit we het naar de verschillende bestemmingen vervoeren. Dit seizoen hebben we voor het eerst onze pitaya's geëxporteerd naar Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Italië en we verwachten volgend jaar ook fruit te verzenden naar Duitsland en Frankrijk. Dit jaar hebben we al een eerste hoeveelheid gestuurd naar een Franse klant met wie we hopen door te gaan."

SCA Pitayas de Andalucía fungeert als een belangrijk ontmoetingspunt en adviescentrum voor deze zeer jonge sector. "Onze leden krijgen technisch advies bij de teelt, zowel wie al planten heeft staan als wie begint met de teelt. Het is een totaal nieuw gewas dat de telers mooie vooruitzichten biedt, maar juist daarom moeten we het heel goed aanpakken, en dat is onze taak als coöperatie."

"Als we met één stem spreken, kunnen we groot voordeel halen bij de afzet van onze pitaya's. Hoe minder gefragmenteerd de afzet, hoe beter de prijzen die we onderhandelen voor onze telers. Want dat is ons doel: de teelt winstgevend houden."

"De telersprijs is dit jaar op het niveau gebleven van voorgaand seizoen. Netto hebben onze leden ongeveer € 4,5 à € 5 per kilo ontvangen, wat een redelijk goede prijs is voor een nieuwe teelt die in Europa al zijn marktniche heeft."

Voor meer informatie:
Alberto Garrocho
S.C.A. Pitayas de Andalucía
Tel: +34 669 368 384
albertogarrocho@hotmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven