Industrieaardappelen geven terrein prijs

Kleiner aardappelareaal in Sevilla dit voorjaar

In Sevilla, de provincie die het grootste aardappelareaal herbergt in het zuiden van Spanje, is men weer begonnen met het poten. De prognoses wijzen op een daling van het areaal. Er zullen vooral minder industrieaardappelen worden gepoot.

"Vorig seizoen was slecht qua export. En nu lijden we al enkele maanden onder droogte. Veel aardappeltelers hebben ook fruitbomen staan en houden het schaarse water liever voor het fruit", vertelt Javier Boceta, CEO van Meijer Ibérica. "We zitten bovendien in een spiraal van stijgende kosten voor elektriciteit, diesel en kunstmest die de productiekost met € 1.300 per hectare doen toenemen. Het is dus niet meer dan logisch dat het areaal krimpt", zegt de bedrijfsleider.

Veredelaar Meijer Ibérica zit achter de rassen die het meest worden gepoot voor de Spaanse verwerkende industrie en is leider in de marktsegmenten voor chips, aardappelproducten voor de magnetron en tafelaardappelen.

"Het poten verloopt voorlopig voorspoedig na de regens in de week van Kerst en de hoge temperaturen van het jaareinde", zegt Boceta.

Wat betreft de rassen denkt hij dat het areaal tafelaardappelen niet veel zal wijzigen, omdat de telers meestal overeenkomsten hebben met een supermarktketen. "Het areaal industrieaardappelen zal wel krimpen", zegt hij. "De prijs die in de contracten met de verwerkende industrie na veel onderhandelen is verkregen, is iets gestegen, maar niet voldoende om de telers te overtuigen die rassen in groten getale te gaan poten."

"De verwerkende industrie heeft in september en oktober veel goedkope industrieaardappelen van goede kwaliteit gehad, maar als ze nu hun werk niet goed plannen kunnen ze in de problemen komen in mei en juni", waarschuwt hij.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven