Keniaanse telers oogsten onrijpe macadamianoten en brengen sector in beroering

Bezorgde partijen in de Keniaanse macadamia-sector vrezen dat de enorme hoeveelheden onrijpe macadamianoten die door tussenhandelaren worden opgekocht, de kwaliteit van de producten op de internationale markten in gevaar kunnen brengen. Momenteel kopen tussenhandelaren de noten voor slechts Sh50 (€0,39) per kilo en leggen zij een voorraad aan, in afwachting van het begin van het oogstseizoen in maart, waarna zij de producten met grote winsten van de hand doen.

In het hoogseizoen, tussen maart en juli, kan een kilo voor Sh170 (€1,32) worden verkocht en de hoogste prijs is Sh200 (€1,56) in 2019. Joshua Muriira, voorzitter van de Meru Macadamia Farmers Association, zei dat de telers, wanhopig op zoek naar geld om hun kinderen naar school te laten gaan, hun onrijpe noten aan tussenhandelaren verkochten voor minder dan Sh70 (€ 0,54) per kilo.

"We kunnen niet zeggen dat ze niet mogen verkopen, want ze hebben het geld nodig. Het probleem is dat de telers geen krediet kunnen krijgen voor hun producten voordat ze klaar zijn om te worden geoogst", aldus Muriira.

De verwerkers sloegen alarm nadat ze verschillende zendingen van de oogst, voornamelijk afkomstig uit Meru en Embu, hadden geweigerd.

Bron: businessdailyafrica.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven