Mexicaanse zachtfruitsector verwacht groei van 10%

De Mexicaanse zachtfruitsector verwacht in 2022 een groei van 8-10 procent door te maken. De Mexicaanse zachtfruit is de afgelopen jaren sterk gegroeid en zal ook in 2022 blijven groeien. 50 procent van de totale Mexicaanse zachtfruitexport is afkomstig uit de deelstaat Jalisco. Zachtfruit is nu Mexico’s derde agro-exportproduct, na bier en avocado. Stijgende productie en export van zachtfruit
De productie en export van zachtfruit in Mexico is de laatste jaren snel gegroeid. In 10 jaar tijd verdriedubbelde de totale productie van aardbeien, blauwe bessen en frambozen: van 257.000 ton in 2011 tot 754.000 ton in 2020. De totale exportwaarde van Mexicaans zachtfruit vervijfvoudigde in diezelfde periode zelfs: van 516 miljoen dollar in 2011 tot 2,4 miljard dollar in 2020. Vooral de exportwaarde van frambozen steeg snel, van 180 miljoen dollar in 2011 tot 1,1 miljard dollar in 2020 (zie ook de grafiek hierboven). Voor 2021 verwacht de Mexicaanse associatie van zachtfruitexporteurs dat de totale exportwaarde boven de 3 miljard dollar zal uitkomen.

In 22 van de in totaal 32 Mexicaanse deelstaten wordt zachtfruit geteeld, maar vijf deelstaten zijn de belangrijkste producenten, namelijk Michoacán, Jalisco, Guanajuato, Sinaloa en Baja California. Jalisco beschikt over ongeveer 10,000 hectaren zachtfruitteelt en draagt voor 50% bij aan het totale exportvolume. De teelt in Jalisco kenmerkt zich door het gebruik van technologie en behaalt hogere opbrengsten per hectare.

De teelt is, met ongeveer 720.000 banen, eveneens goed voor de werkgelegenheid. Tussen de 60.000 en 70.000 van deze banen bevinden zich in Jalisco.

Groei en uitdagingen
De groei in de zachtfruitsector zorgt voor uitdagingen bij het vinden van voldoende arbeidskrachten en de aanvoer van voldoende inputs. Als gevolg van de wereldwijde logistieke problemen zijn onder andere meststoffen bijvoorbeeld schaars.

Congreso Internacional Aneberries
Elk jaar organiseert Aneberries in de zomer een internationaal zachtfruit congres in de stad Guadalajara, Jalisco. Het congres bestaat doorgaans uit een zeer interessant conferentieprogramma en een beursgedeelte.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven