Appel nog steeds op nummer 1 in de fruitranglijst

Deze week 'Dag van de Duitse appel'

Van 10 tot en met 14 januari 2022 viert Duitsland weer een week lang de 'Tag des Deutschen Apfels' (Dag van de Duitse appel). Door middel van acties in de handel en marketingcampagnes in de sociale media wil men aandacht vragen voor de goede kwaliteit van Duitse appelen. "Onze telersbedrijven in heel Duitsland hebben jarenlange ervaring in de appelteelt. Daarbij hechten ze bijzondere waarde aan kwalitatief goede en goed smakende rassen, zoals de traditioneel populaire Elstar of Braeburn, maar ook nieuwe rassen zoals de Kissabel met rood vruchtvlees, het vroege ras Sweetango of Fräulein, dé Duitse appelontdekking", aldus Jens Anderson, marketingleider bij Elbe Obst in het Alte Land.

"Niet in de laatste plaats daarom leveren we op de 'Dag van de Duitse appel' nu al voor het twaalfde jaar op rij het bewijs dat zelfs appelen uit bewaring dankzij uitgekiende bewaartechnologie net zo knapperig, vers en aromatisch smaken als na de oogst. En daarvoor hoeven ze nog niet eens de halve wereld rond te reizen. In een jaargetijde waarin er slechts een beperkt versaanbod uit Duitse teelt beschikbaar is, is dat iets bijzonders."

Lievelingsfruit in Duitsland
Appelen staan in de ranglijst van populairste fruitsoorten nog steeds op de eerste plaats in Duitsland. Iedere Duitser eet gemiddeld circa 9 kg appelen per jaar of – bij een gewicht van 150 gram per appel – 59 appelen per jaar. Duitsland is in Europa één van de belangrijkste appeltelers: jaarlijks oogst men hier circa 1 miljoen ton knapperige appelen. In 2021 ging het om 1.023.316 ton.

In Duitsland teelt men op een areaal van 34.000 ha appelen, dat is een oppervlakte ongeveer net zo groot als heel Mallorca. De belangrijkste appelregio's liggen aan de Niederelbe, aan de Bodensee, in het Rheinland en in Sachsen. De populairste appel in de ranglijst is de Elstar (17,7% van de totale appelafzet), gevolgd door Braeburn (12,5%) en de rassen Gala/Royal Gala (12,3%). 86% van de appelen werd in de retail gekocht.

Gemiddeld koopt een Duits huishouden vijftien keer per jaar appelen en neemt daarbij telkens 1,4 kg mee. 87% van alle huishoudens koopt appelen. De meeste appelliefhebbers wonen in Nordrhein-Westfalen. Daar wordt 20,8% van alle appelen gekocht, gevolgd door het noordwesten van Duitsland met 16,8% en Bayern met 14,8%.

Bron: BVEO / Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH (AMI) 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven