Charles Gantz - Anlin Shipping

"Zuid-Afrikaanse druivenexporteurs zoeken toevlucht tot koelschepen vanwege problemen in Kaapstad"

"De belangstelling van druivenexporteurs voor het verladen van vracht op de 'oude', vertrouwde manier is absoluut groter dan de afgelopen 10 tot 13 jaar het geval was," merkt Charles Gantz van Anlin Shipping op, de vertegenwoordiger van de Reefer Alliance en Seatrade in Zuid-Afrika. 

De mv Pacific Mermaid van Seatrade voor anker in de FPT-terminal in de haven van Kaapstad (Foto: Anlin Shipping)

"De huidige congestie in de haven van Kaapstad is een voortzetting van de problemen die al jaren in deze haven spelen," zo vertelt Charles. "Sinds het fruitseizoen 2008 laten fruitexporteurs speciale koelschepen meer en meer links liggen, hetgeen geleid heeft tot een model waarin vrijwel uitsluitend gebruik wordt gemaakt van containerverlading."

In week 2 en 4 zullen er twee koelschepen worden geladen in de haven van Kaapstad 
In maart 2021 werd op verzoek van verschillende fruitexporteurs, die vanwege de problemen in Kaapstad onder druk stonden om hun vertraagde vracht te verladen, door Anline Shipping een overtocht naar het VK en Europa georganiseerd, waarvoor een koelschip van Seatrade werd gebruikt. Dit was het eerste koelschip sinds 2008 waarmee druiven naar het VK en Europa werden verladen.

"In de maanden oktober en november 2021 werd Anlin Shipping door een aantal spelers binnen de fruithandel benaderd om een speciaal  vaarschema voor de verlading van fruit naar het VK en Europa op te stellen. Seatrade leverde hiervoor twee koelschepen, die in respectievelijk week 2 en 4 zullen worden geladen. 

De mv Cold Stream zal van 14 tot 16 januari worden geladen met druiven, steenfruit en appelen in de FPT-fruitterminal in Kaapstad, gevolgd door de mv Whitney Bay, die tussen 28 en 30 januari zal worden geladen. Beide schepen zullen de havens van Dover en Rotterdam aandoen. Ze hebben geen vracht voor de Russische markt aan boord. 

Wereldwijd sterke vraag naar gespecialiseerde koelschepen 
"Anlin Shipping en Seatrade voelen zich weliswaar betrokken bij de Zuid-Afrikaanse fruitsector, maar willen ook dat de sector beseft dat gespecialiseerde koelschepen niet meer zo ruim beschikbaar zijn als pakweg twintig jaar geleden."

Hij vervolgt: "Momenteel is er wereldwijd veel vraag naar dit type schepen. We kunnen deze dus alleen voor Zuid-Afrika reserveren als ons goede beloftes worden gedaan, die aansluiten bij onze eisen op het gebied van volumes en vracht."

Seatrade heeft al aangegeven dat de plaatsing van verdere koelschepen voor de fruitexport af zal hangen van de mate waarin er toezeggingen worden gedaan. 

Voor meer informatie: 
Charles Gantz
Anlin Shipping
Tel: +27 21 914 3979
charles@anlin.co.za
www.anlin.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven