Watervoetafdruk en sociaaleconomische gevolgen van de avocadoteelt

De consumptie van avocado, vooral in Noord-Amerika en Europa, is de laatste decennia toegenomen. Dit is grotendeels te danken aan een combinatie van sociaaleconomische en marketingfactoren. De avocadoteelt gaat echter gepaard met aanzienlijke waterconflicten, spanningen en andere negatieve milieu- en sociaaleconomische gevolgen voor de plaatselijke gemeenschappen in de belangrijkste teeltgebieden, aldus Ruben Sommaruga, Honor May Eldridge in hun artikel op Wiley Online Library.

Met het oog op de klimatologische veranderingen die zich in de nabije toekomst zullen voordoen in de tropische en subtropische gebieden waar avocado's worden geteeld, moet volgens de auteurs dringend een stappenplan worden opgesteld om de negatieve gevolgen van de avocadoproductie te voorkomen en te verzachten.

In hun artikel stellen ze dat de trend van toenemende avocadoconsumptie gedurende de laatste decennia negatieve milieu- en socio-economische gevolgen heeft in veel landen en dat een stappenplan om duurzaamheid te bereiken dringend nodig is.

Avocadoproductie
Analyse van avocadoproductiegegevens, waaronder officiële, geschatte en niet-officiële waarden, gerapporteerd door FAOSTAT in 2019 toont aan dat 66 landen momenteel meer dan 25 ton per jaar produceren; en dat dit tussen 1961 en 2018 is gegroeid met een totaal van ongeveer 5,7 miljoen ton.

In Noord-Amerika is Mexico (waar de vrucht inheems is) gedurende het hele jaar de belangrijkste leverancier van avocado's, terwijl Europa in de zomer wordt bevoorraad door Peru, Zuid-Afrika en Kenia en in de winter door Chili, Mexico, Israël en Spanje. In april 2020 heeft de EU echter een geactualiseerde vrijhandelsovereenkomst met Mexico ondertekend, waardoor Mexicaanse avocado's die in de EU worden ingevoerd, tariefvrij zullen zijn. Door de handelswrijving te verminderen en de handelsbetrekkingen te verbeteren, zal deze overeenkomst het aandeel van Mexicaanse avocado's die op de EU-markt worden verkocht, doen toenemen.

Waterverbruik
Wereldwijd werd in 2018 voor de teelt van avocado's ongeveer 6,96 km3 water gebruikt of het equivalent van ongeveer 2,82 miljoen zwembaden van Olympische afmetingen (uitgaande van een volume van 2500 m3 per stuk).

Lees hier verder.

Bron: onlinelibrary.wiley.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven