Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column van Pablo Gómez

De impact van de coronapandemie op de wereldwijde fruitsector

Pablo Gómez, international quality assurance manager druiven bij IFG, vertelt over de ontwikkelingen in de wereldwijde fruitsector:

De wereldwijde fruitteelt heeft zich niet alleen staande gehouden tijdens de internationale gezondheidscrisis, maar heeft zich ook aan weten te passen aan het veranderende landschap. Deze sector, waarin ontwikkelingen zich in rap tempo opvolgen, weet als geen ander hoe zij om moet gaan met onvoorspelbare omstandigheden en het inschatten van de marktvraag. In de agrarische sector bleef het tempo hoog, ook toen de pandemie op zijn hevigst was.

Dit wil echter niet zeggen dat er geen obstakels waren: Covid-19 bracht groot aantal uitdagingen teweeg, variërend van een tekort aan arbeid tot logistieke problemen. Aangezien de interesse van consumenten in verse AGF in 2020 met ruim 10% toenam, konden fruitleveranciers, wetenschappers en telers deze hindernissen overwinnen om een nieuw tijdperk van efficiëntie en innovatie in te luiden.

De storm van personeelsbezetting en veiligheid doorstaan
Net zoals talloze andere sectoren worstelt ook de fruitsector sinds het begin van de pandemie met de personeelsbezetting. Terwijl veel bedrijven begonnen met 'werken op afstand', moesten medewerkers van agrarische bedrijven fysiek aanwezig blijven. Dit vanwege de aard van de activiteiten.

De AGF-sector vereist een aanzienlijk aandeel handmatige arbeid, met name bij de teelt van druiven en kersen. Het managen van duizenden werknemers die tegelijk aan het werk zijn, was daarom meteen een belangrijk aandachtpunt. Het belangrijkst was het voorkomen van uitbraken in pakstations, boomgaarden en velden. Telers moesten snel actie ondernemen. Er werden kleine, aparte groepjes werknemers gevormd en werkschema's opgesteld. Daarnaast werden PCR-testen en veiligheidsprotocollen geïmplementeerd om de veiligheid van personeelsleden te kunnen waarborgen. Ondanks het feit dat dit forse investeringen met zich meebracht, konden telers hun activiteiten hierdoor wel veilig voortzetten en hun productiviteit op peil houden. 

Nu de pandemie zich alweer bijna twee jaar voortsleept, houden ook de problemen met personeelsbezetting aan. Vanwege nieuwe procedures en beperkingen worden de dagelijkse activiteiten nog altijd getekend door een tekort aan arbeidskrachten en hogere kosten. Hoewel de huidige omstandigheden deze problemen nog verder verergeren, waren veel AGF-telers hier al wel aan gewend, en dan met name telers in de Verenigde Staten, waar het aanbod aan agrarisch personeel een dieptepunt heeft bereikt. Naar verwachting zal het aanbod tussen 2020 en 2030 met slechts 2% toenemen, en dat is veel trager dan het gemiddelde van alle overige beroepsgroepen.  

Omgaan met logistieke uitdagingen
De economische terugval heeft de kosten binnen de totale fruittoeleveringsketen opgedreven, van de teelt en oogst tot aan de levering van het product aan de markt. Toen de pandemie ook in 2021 voortduurde, werd duidelijk dat deze een forse impact had op de logistieke activiteiten van de wereldwijde fruitsector. 

Tijdens de begindagen van de lockdown vertraagde de productie van goederen, wat voor een domino-effect zorgde, waarbij koelcontainers vertraging opliepen in havens en depots. Medio 2021 was de wachttijd voor het boeken van een container opgelopen tot enkele weken of maanden, afhankelijk van de haven van vertrek en de eindbestemming.

Het tekort aan containers waar de wereldwijde toeleveringsketen mee kampt, zal naar verwachting tot in 20220 aanhouden en leiden tot een forse stijging van de materiaal- en transportkosten. McKinsey & Company laten weten dat het momenteel tot wel zes keer duurder is om een container van China naar Europa te verladen dan begin 2019.

Een frisse kijk op de toekomst van de fruitteelt 
Ondanks deze problemen heeft de pandemie laten zien hoe goed voorbereid de agrarische sector is om haar systemen aan te passen, zowel aan tegenslagen als aan de sterkere vraag.

De trend voor een gezonde levensstijl en de behoefte aan verantwoorde voeding die zich de afgelopen twee jaar wereldwijd heeft gemanifesteerd heeft, is een blijvertje. De Verenigde Naties riep 2021 zelfs uit tot Internationaal Jaar van Groenten en Fruit. De gezondheids- en wellnesstrend, die bijvoorbeeld tot uitdrukking komt in het thuis bereiden van maaltijden en een groter bewustzijn omtrent voeding, heeft de AGF-consumptie direct beïnvloed. 

Fruitspecialisten en telers zijn op zoek naar langetermijnoplossingen om aan deze behoefte tegemoet te komen. Voor het internationale veredelingsbedrijf IFG zou het antwoord kunnen schuilen in de veredeling van rassen die jaarrond kunnen worden geteeld. IFG staat bekend om haar smaakvolle druivenrassen, zoals het ras Cotton Candy, dat aansluit bij de consumentenvoorkeuren en tegelijk over talrijke gezonde eigenschappen beschikt. Door samen met telers over de hele wereld een jaarronde aanvoer van druiven tot stand te brengen, hoopt IFG de fruitsector te transformeren en een bijdrage te leveren aan een meer duurzame teelt van premium druiven- en kersenrassen. 

In een sector waarin de eisen die aan kwaliteit en veiligheid al ongekend hoog zijn, is er een ander aandachtsgebied dat de groei aan kan jagen en dat is het benutten van technologie om het productieproces eenvoudiger en nog efficiënter te maken. 

De agritech-tools die naar verluidt zo'n 56% van de agrarische bedrijven in de VS al hebben omarmd, kunnen bijdragen aan een versterking van de wereldwijde fruitproductie, waarbij automatisering een oplossing kan bieden voor het tekort aan arbeidskrachten, het beschermen van natuurlijke hulpbronnen en beperken van verliezen.

Nu technologie en wetenschap zich in hoog tempo ontwikkelen, zal de sector na de pandemie kunnen floreren. Deze verbeteringen zullen impact hebben op elk onderdeel van de toeleveringsketen, van de boomgaarden, waar het fruit wordt geteeld en geoogst, tot aan de winkelmandjes waaraan de consument het product toevoegt. Vooruitblikkend op 2022 en de jaren daarna zullen marktleiders binnen de sector blijven focussen op innovatie, terwijl zij hun productie op peil houden om er zeker van te zijn dat de wereldbevolking gezond en goed gevoed blijft. 

Voor meer informatie:
IFG
www.ifg.world 

Publicatiedatum: