Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt blauwe bessen

De afzet van blauwe bessen stijgt in veel landen, omdat consumenten streven naar gezondere eetgewoonten, een trend waar deze gezonde bes perfect in past. Vanwege de populariteit van dit zachtfruit hebben veel landen, zoals Peru, China en Chili, hun aanplant en productie zien stijgen, maar in sommige gevallen heeft de voortdurende vertraging in de doorvoertijden de kwaliteit van de export aangetast.

Nederland: Chileens seizoen vertraagd op gang gekomen
Het Peruaanse bessenseizoen is inmiddels in de laatste fase van het seizoen aangekomen. "Er wordt nu in Peru nog geplukt, maar dat zal volgende week een eind gedaan zijn", verwacht een Hollandse importeur. Hij blikt terug op een goed Peru-seizoen. "De kwaliteit was dit jaar goed. Door de toenemende aanplant was er aan het begin van het seizoen veel druk op de markt, maar die prijzen zijn later in het seizoen wel gecompenseerd. Vanuit Zuid-Afrika komen de laatste blauwe bessen binnen. Dat seizoen verliep kwalitatief gezien meer problematisch. Nagenoeg alle verschepingen arriveerden te laat en een transittijd van 4-5 weken was geen uitzondering. Dat resulteerde in grote kwaliteitsverschillen. Vaak waren de bessen of niet of echt goed."

"Inmiddels is het Chileense seizoen vertraagd op gang gekomen. Normaliter arriveren de eerste containers al in week 50, maar vertragingen zijn aan de orde van de dag. Ik verwacht dat de aanvoer vanuit Chili een piek zal krijgen tussen week 3 en 7 en daarna ook weer snel af zal nemen. Er wordt weliswaar veel gesproken over minder aanvoer door een gebrek aan plukkers en de transport-problemen, maar de realiteit is dat er volop wordt verladen.

Momenteel verloopt de afzet van de blauwe bessen stabiel. "Door de vele vertragingen is er wel wat onrust in de markt of iedereen wel aan zijn verplichtingen kan voldoen, maar wij ervaren daar geen problemen mee. Ook de verwachtingen voor het mediterrane seizoen zijn goed. Met name Marokko heeft de producties flink opgeschroefd. In Spanje vallen de winterse omstandigheden vooralsnog mee en ligt de teelt goed op schema”, aldus de bessenhandelaar.

Duitsland: Rustige markt
De afzet van geteelde blauwe bessen staat op het punt van seizoen te veranderen. Momenteel worden vooral Peruaanse producten aangeboden, aangevuld met Zuid-Afrikaanse producten. "De eerste Chileense luchtvracht komt al binnen, maar pas in de loop van week 52 konden we grotere hoeveelheden scheepslading aanbieden. In de eerste weken van januari zal de laatste seizoensovergang worden afgerond", meldt een importeur.
Vraag en aanbod zijn nu ongeveer in evenwicht, wordt verder gezegd. "De retailhandel doet op dit moment nauwelijks aan promotie, vooral omdat blauwe bessen geen klassiek kerstartikel zijn. Al met al is de markt vrij rustig."

Oekraïne: Hogere export ondanks lagere prijzen
Oekraïne heeft zijn export van blauwe bessen in 2021 met 65% in volume verhoogd, vergeleken met 2020. Tegelijkertijd waren de exportvolumes van blauwe bessen 18% lager dan in het recordbrekende jaar 2019. Ook de neerwaartse trend in de prijs van blauwe bessen, die onaangenaam is voor Oekraïense exporteurs, moet worden opgemerkt; de gemiddelde exportprijs voor blauwe bessen lag in 2021 gemiddeld 9% lager dan in 2020.

Noord-Amerika: Uitdagende markt voor blauwe bessen, maar goede vooruitzichten voor nieuw jaar
De aanvoer van blauwe bessen in Noord-Amerika kampt momenteel met enkele uitdagingen. "Het Chileense volume is lager dan in voorgaande jaren als gevolg van arbeidstekorten en een hogere verwerkingsprijs, samen met een stabielere prijsstelling op de Europese markt in vergelijking met de Amerikaanse markt," zegt een verlader. "Tel daar de feestdagen bij op en we zien de komende weken sectorbrede uitdagingen in de categorie blauwe bessen."

Terwijl de aanvoer uit Chili lager is als gevolg van deze arbeidskwesties, is het volume van Peruaanse blauwe bessen wel iets toegenomen. "Maar het is niet genoeg om de markt in evenwicht te brengen," voegt de verlader eraan toe. Naast deze twee landen verschepen Argentinië, Uruguay en Mexico momenteel ook fruit.
Het is niet verrassend dat de markten voor blauwe bessen in deze tijd van het jaar sterk zijn.

"De consumptie zal goed blijven zolang de eenheidsprijzen redelijk/gematigd blijven", aldus de verlader, die opmerkt dat de prijzen in december vergelijkbaar waren met die in december 2020 en dat de prijzen in januari 2022 mogelijk hoger zouden kunnen liggen dan die van vorig jaar.

Arbeid en logistieke problemen vormen de komende weken een uitdaging voor het vervoer van blauwe bessen, maar als we vooruit kijken, worden in februari veel betere volumes verwacht zodra het aanbod uit Chili en Mexico toeneemt. "Als Florida begin maart met de binnenlandse productie begint, zou dat de markt voor het voorjaar moeten stabiliseren", aldus de verlader.

Chili: Daling export door langere transittijden
Het volume Chileense blauwe bessen dat vers of ingevroren werd uitgevoerd, is op jaarbasis met 24,1% gedaald. Door de langere transittijden over zee gingen veel telers strenger selecteren en exporteerden ze alleen fruit dat tijdens de lange reis in goede conditie kon blijven. Hierdoor is de markt voor ingevroren blauwe bessen in Chili gegroeid. Tot 21 november van vorig jaar was de uitvoer van bessen in deze staat met 9% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Verwacht wordt dat dit cijfer dit jaar nog zal stijgen na de ondertekening van nieuwe internationale verdragen die de export naar China vergemakkelijken.

Peru: Enorme stijging export blauwe bessen sinds 2015/2016
Peru heeft zijn export van blauwe bessen de afgelopen jaren gestaag laten groeien. Het is gestegen van een export van 12.951 ton verse blauwe bessen in het seizoen 2015/2016, naar 162.456 ton in het seizoen 2020/21. Voor het seizoen 2021/2022 wordt een uitvoer van 211.200 ton verse blauwe bessen verwacht.

China: Hoge prijzen voor binnenlandse winter blauwe bessen, maar teelt in de lift
Chinese binnenlandse winter blauwe bessen zijn nu op de markt, maar de prijs is nog steeds vrij hoog als gevolg van de lage productieopbrengst. De retailhandelsprijs van verse binnenlandse blauwe bessen in bulk bedraagt in sommige regio's niet minder dan 120-150 yuan/kg.

Het teeltareaal van binnenlandse blauwe bessen neemt snel toe. Volgens relevante gegevens zal het teeltgebied van blauwe bessen in mijn land in 2020 60,15 duizend hectare bedragen.
Het hoogseizoen voor binnenlandse blauwe bessen loopt van juni tot oktober. In de periode van overvloed is de prijs van blauwe bessen doorgaans 40-60 yuan/kg. Winter blauwe bessen worden geteeld in Xishuangbanna, Jianshui, Chengjiang en andere plaatsen in Yunnan, en de totale productie is niet bijzonder groot.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt mango