Goede aanvoer en afzet zoete aardappelen uit North Carolina

Momenteel is er een goede aanvoer van zoete aardappelen uit North Carolina. "De teeltomstandigheden waren gedurende het hele jaar uitstekend. Er deden zich tijdens het oogstseizoen geen weerextremen of natuurrampen in onze regio voor," vertelt Rebecca Scott van Nash Produce in Nashville. Ze merkt op dat de beschikbaarheid vergelijkbaar is met vorig jaar omstreeks deze tijd. "We anticipeerden op een hogere beschikbaarheid vanwege de groeiende vraag en hebben daarom onze temperatuur gecontroleerde bewaarfaciliteiten ieder jaar verder uitgebreid. Een paar weken geleden zijn we begonnen aan de bouw van ons nieuwste koelhuis en alles verloopt volgens plan."

Foto: Kate Lindquist

Nash Produce levert vanuit het zuidoosten van North Carolina, waar het klimaat zeer geschikt is voor de teelt van zoete aardappelen. "De zandgrond en de warme, vochtige zomers maken dat onze zoete aardappelen nog zoeter smaken. Vanwege de textuur en smaak zijn consumenten dan ook bijzonder geïnteresseerd in zoete aardappelen uit North Carolina," voegt ze eraan toe. 

De gunstige teeltomstandigheden hebben geresulteerd in een ruime beschikbaarheid van zoete aardappelen in alle maten. "De meeste aardappelen zijn van de maat US#1, maar we kunnen ook extra grote en kleine maten verpakken," vertelt Scott. Ze legt uit dat alle zoete aardappelen die worden geoogst, ongeacht hun maat, bestemd zijn voor ofwel de versmarkt of worden verwerkt tot chips, babyvoeding of conserven. 

Arbeid een uitdaging
Hoewel de oogst in 2021 op schema liep, eindigden telers het rooiseizoen omstreeks Thanksgiving en dat iets iets vroeger dan het jaar daarvoor. "Door de beperkingen die de pandemie met zich meebracht, was het vinden van voldoende arbeidskrachten het afgelopen jaar de grootste uitdaging voor ons," legt Scott uit.

Ondertussen blijft de vraag naar zoete aardappelen op alle markten toenemen. De vraag verschuift wel. "De afzet in de retail is sterk dankzij het feit dat consumenten thuis koken, maar toch begint de situatie weer enigszins te normaliseren," vervolgt Scott, terwijl ze opmerkt dat de drie- en vier-stuks probeerverpakkingen die Nash Produce vorig jaar op de markt heeft gebracht de vraag op peil houden. Nash Produce blijft zoeken naar alternatieve verpakkingen die beter aansluiten bij de behoeften van consumenten. De vraag naar zoete aardappelen vanuit de foodservice nam het afgelopen jaar eveneens toe. Dit had te maken met de beschikbaarheid van coronavaccins waardoor consumenten weer uit eten durfden te gaan."

Foto: Kate Lindquist

Vanwege de ruime beschikbaarheid zijn de prijzen lager dan in voorgaande maanden. "Consumenten zijn momenteel minder geld per kilo kwijt dan een aantal weken geleden en we verwachten dan ook grotere aantallen af te gaan zetten," aldus Scott. 

Voor meer informatie: 
Rebecca Scott
Nash Produce
Tel: +1 800 334 3032
rebeccascott@nashproduce.com 
www.nashproduce.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven