Peer Schraven stoomt door van teeltmedewerker naar directeur en mede-aandeelhouder

Continuïteit voor Compliment

Tholen - Negen seizoenen, ofwel acht jaar terug, startte Peer Schraven bij vollegrondsgroentenbedrijf Compliment in het Brabantse Volkel als teeltbegeleider en kwaliteitsmedewerker. Vanaf dit jaar is hij aangetreden als directeur en aandeelhouder naast René Verbakel en Jolanda Nooijen. 

Tussengeneratie
"Toen Peer solliciteerde en hij tijdens het derde gesprek bevlogen begon te vertellen, zag ik zijn kwaliteiten. Dat heeft hij waargemaakt. De eerste jaren heeft hij veel taken op kwaliteitsgebied van mij overgenomen, later kwamen daar taken van René bij rond de aansturing van de teelt. Wij zijn twintig jaar geleden dit bedrijf gestart. Met vers bloed ontstaan er ook weer nieuwe inzichten in het bedrijf. Bij Peer zien we een enorme drive en dat is wat we nodig hebben", vertelt Jolanda, enthousiast. "Nu is de volgende generatie nog wat te jong om het bedrijf te leiden, vandaar dat we voor deze 'tussengeneratie' hebben gekozen. En ik zie Peer eigenlijk als mijn vijfde kind. Als alles loopt zoals we denken, kan er zo iedere tien jaar een nieuwe opvolger het bedrijf binnenstromen en zo houden we de continuïteit voor Compliment erin."

Gevraagd naar de ontwikkeling die Compliment heeft doorgemaakt de afgelopen acht jaar, antwoordt Peer: "Destijds opereerden we nog vanuit de vorige locatie, een oude tuinbouwloods die al binnen vier jaar te klein was. We groeiden snel uit ons jasje en zagen de wereld om ons heen veranderen. Daar hebben we op ingespeeld met een nieuwe locatie. Inmiddels zijn we vijf jaar actief vanuit een moderne locatie waar vandaan we de hele keten jaarrond kunnen voorzien van onze groenten in iedere gewenste verpakking. Ook in Spanje en Portugal hebben we eigen telers die exclusief aan ons leveren. We zijn daar ook iedere vier tot zes weken zelf aanwezig om de teelt te ondersteunen om de door ons gewenste kwaliteit te kunnen leveren."

Risicospreiding
In Nederland beslaat het areaal van Compliment 450 hectare. "We telen een achttal gewassen, waarvan ijsbergsla en Chinese kool de grootste zijn, aangevuld met knolvenkel, bleekselderij, paksoi, Sjanghai paksoi, bimi-broccoli, mini-Romana, kersen en peen", vertelt de kersverse directeur. "Uit oogpunt van risicospreiding hebben we ons productpakket zo afgestemd dat we voor ieder weertype een product hebben. Zo hebben consumenten in een natte zomer sneller trek in Chinese kool, terwijl bij warm weer de ijsbergsla weer veelgevraagd is. Onze afzet is mooi verspreid tussen retail en snijderijen en daarnaast hebben we een flexibele schil van exporteurs die we beleveren."

Kersen op een vollegrondsbedrijf lijken een vreemde eend in de bijt. Toch is dat volgens Peer wel te verklaren. "Vanuit de historie was Uden een kersengebied en de 'Udense Zwarte' was een echt fenomeen. De kersenteelt was hier echter nagenoeg verdwenen en daarom wilde de burgemeester de gemeente graag weer op de kaart zetten met kersen. We zijn gestart met 5,5 hectare en hebben hier in 2018 nog 3 hectare bijgeplant. Ook bij de kersen doen we alles in eigen huis, van teelt tot flowpacken en afwegen in bakjes op retailniveau. We werken hierbij nauw samen met de Nederlandse supermarkten. Drie telers leveren kersen aan ons om zo volume te creëren en de risico's te spreiden."

IJsbergsla met luis
"We doen er alles aan om er zo goed mogelijk voor de bodem te zorgen. Zo leggen we de percelen die we hebben voor een langere periode vast, gebruiken we standaard groenbemesters en passen we rotatieteelt toe met een rustjaar, zodat we ook in de toekomst nog een voedzame bodem hebben. Tegelijkertijd wordt het ons niet gemakkelijk gemaakt met het middelenpakket. We hebben er begrip voor dat bepaalde gewasbeschermingsmiddelen verboden zijn die het milieu te veel aantasten, maar soms is het wel noodzakelijk om in te grijpen en inmiddels gaan we echt een grens over dat het niet meer verder kan minderen. Als er over twee jaar geen middelen tegen luizen meer beschikbaar zijn, dan zullen we echt ijsbergsla met luis uit moeten leveren. Ik vraag me af of iedereen dat wel inziet", vervolgt Jolanda. 

Ook de gestegen kosten vormen een grote uitdaging. "Die zullen moeten doorberekend worden naar de eindklant. De onderhandelingen hierover zijn in volle gang. Aan onze kant hebben we geen ruimte meer, dus we hebben weinig keus. Ook op het gebied van huisvesting zijn de uitdagingen groot. We zijn een seizoens-gebonden bedrijf en hebben feitelijk maar voor een half jaar huisvesting nodig. En hoewel de druk op de huizenmarkt erg groot is, hebben we alle huisvesting in eigen beheer, waarmee we voldoen aan het Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen. Ook nemen we de mensen zelf in dienst. Pas als je de collega's bij naam en gezicht kent, kun je ze opleiden en investeren in mensen. We hebben hier niet voor niets een spreuk aan de wand hangen 'je werkt hier gelukkig of je vertrekt'. 

Voor Peer is het eerste het geval. "Als je het bloed niet hebt om tuinder te zijn, vergeet het dan maar. Ik voel me hier al ruim acht jaar als een vis in het water en kan elke dag mijn hobby uitvoeren. Dat ik deze kans krijg om toe te treden als directeur en aandeelhouder is een mooie bekroning. Doordat ik jonger ben, kijk ik met een andere blik en hoop ik ook weer nieuw elan toe te voegen. Ik ben heel gretig om alle mogelijkheden die op ons afkomen, aan te pakken!"

Voor meer informatie:
Peer Schraven
Compliment BV
Zeelandsedijk 1
5408 SL Volkel
+31 (0)6 22 08 56 60
peer@complimentbv.nl 
www.complimentbv.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven