Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

POC roept telers op gebruik te maken van de mogelijkheden in de markt

De POC roept aardappeltelers op om gebruik te maken van de mogelijkheden in de markt. Zoals het zich nu laat aanzien blijven de gevolgen van de uitbreiding van de coronabesmettingen door de Omikronvariant voor de fritesmarkt beperkt. Dan zal ook het aanbod op de fritesmarkt krap zijn en daarmee heeft de teler meer kans om een redelijke prijs voor zijn vrije aardappelen te krijgen, zo stelt de POC in haar persbericht.

Om deze wat betere positie in de markt te behouden is het wel van belang om zo mogelijk de overtonnen (meeleveraardappelen) ook echt vrij te houden, een kostendekkende contractprijs te bedingen en de omvang van het areaal in de EU-4 in de hand te houden.

De fritesaardappelmarkt lijkt redelijk in balans te zijn, wat resulteert in redelijke prijzen op de vrije markt. Als de wereldwijde vraag naar frites zo blijft als nu, zal het prijsniveau in de tweede helft van het seizoen ook nog wel wat kunnen verbeteren.

Eerst bekende contractprijzen bij lange na niet voldoende
Een redelijke prijs op de vrije markt zorgt doorgaans voor betere contractprijzen. En dat is ook meer dan nodig, want de kosten voor 2022 rijzen de pan uit. De eerste contractprijzen voor 2022 die naar buiten zijn gekomen, zijn bij lange na niet genoeg om de kostenstijging op te vangen. De POC laat weten dat deze verhoging zeker 4 tot 5 cent moet zijn om voor de teler interessant te zijn. 

Overtonnen/meeleveraardappelen vrij houden
Het contracteren van aardappelen hoeft op zich geen probleem te zijn, alleen moeten de prijzen wel kostendekkend zijn. En dat zijn ze op dit moment, volgens de POC, niet. Verder is het ook verstandig, als niet de hele oogst gecontracteerd is, om de overtonnen of meeleveraardappelen niet vooraf al aan dezelfde afnemer toe te zeggen.

Als deze aardappelen ook vrij gehouden worden, moeten de afnemers meer doen om ze in handen te krijgen en bij een krappe markt kan dat de prijzen opdrijven. Voor de algemeen gangbare rassen, die naar verschillende verwerkers kunnen, is er geen enkele reden om akkoord te gaan met een terugleverplicht. De gecontracteerde hoeveelheid wordt geleverd aan de afnemer waarmee het contract gesloten is. De rest kan aan iedere belangstellende afnemer geleverd worden. 

Wanneer de overtonnen apart van het gecontracteerde deel worden opgeslagen geeft de teler de meeste vrijheid van handelen en de meeste kans om voor de overtonnen de optimale prijs te krijgen.

Areaal 2022
De betere positie als teler door de krappe markt van oogst 2021 gaat onmiddellijk weer verloren als het areaal teveel gaat groeien. De situatie van 2021 is ontstaan door een areaalkrimp in de EU-4 van ca. 5% en een opbrengst rond het meerjarig gemiddelde. Door het areaal niet of nauwelijks te laten groeien in 2022 is de kans dat de telers het volgende seizoen ook weer redelijke prijzen kunnen maken het grootst.

Voor meer informatie:
POC Nederland
+31 (0)6 22 072 174
poconsumptieaardappelen@gmail.com
www.pocnederland.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven