Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Spaanse groenten- en fruitexport zal in 2021 meer dan 15,2 miljard euro bedragen

De Spaanse export van verse groenten en fruit sloot 2021 af op ruim 15,2 miljard euro, wat neerkomt op een groei van 4% ten opzichte van het voorgaande jaar, en steeg licht in volume, met 1% ten opzichte van 2020, tot een totaal van 13,3 miljoen ton, volgens ramingen van FEPEX op basis van gegevens van de dienst Douane en Accijnzen tot oktober en een prognose voor de maanden november en december.

2021 werd gekenmerkt door kosteninflatie en problemen om deze stijgingen tijdens de pandemie door te berekenen in de verkoopprijzen. Het was ook het eerste jaar dat het Verenigd Koninkrijk buiten de EU viel, wat leidde tot nieuwe documentatie-verplichtingen en controles voor het VK.

De ontwikkeling van de regelgeving voor het GLB zal in 2022 worden afgerond, als het Spaanse ministerie van Landbouw het strategische plan aan de Europese Commissie heeft voorgelegd. FEPEX acht het van essentieel belang dat in het nationale model wordt opgenomen dat de meeste producenten van verse groenten en fruit en van bloemen en levende planten vanaf 2023 toegang hebben tot rechtstreekse steun. zodat een einde komt aan de bestaande discriminatie van andere nationale en EU-producenten. In de nieuwe uitvoeringswetgeving voor het GLB zullen ook de sectorale steunmaatregelen worden gereglementeerd, wat de herziening impliceert van de koninklijke besluiten betreffende de erkenning van de telersverenigingen en de actiefondsen en -programma's.

Wat het handelsbeleid betreft, is het van cruciaal belang dat de Europese Commissie iets doet aan de onevenwichtigheid op de gemeenschappelijke markt, een markt die 17 miljoen ton groenten en fruit uit derde landen importeert en slechts 5 miljoen ton uitvoert. Deze onevenwichtigheid wordt steeds nijpender, omdat voor de invoer niet dezelfde productie-, milieu- en sociale eisen gelden als voor de productie in EU-landen, waardoor het EU-model steeds minder concurrerend wordt ten opzichte van derde landen.

Verbetering van het concurrentievermogen is een andere uitdaging die in 2022 op de agenda staat. Dit heeft tot doel de productiviteitskloof met andere EU-landen met tuinbouwbedrijven van een hoger technologisch niveau te dichten en tegelijkertijd over te schakelen op een exploitatiemodel dat beantwoordt aan de milieudoelstellingen die voortkomen uit de Europese Green Deal.

Volgens de gegevens tot en met augustus 2021 is de consumptie van groenten en fruit met 8% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2020, een jaar met een sterke toename onder invloed van de pandemie. Als we echter de gegevens van januari tot augustus van dit jaar vergelijken met die van dezelfde periode van 2019, is er een groei van 3% in de totale vraag.

Voor meer informatie: fepex.es 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven