Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spaanse Vereniging voor Tropisch Fruit

"De toekomst van tropisch fruit in Andalusië zal afhangen van de efficiëntie in de teelt"

De marktcondities voor de subtropische sector in het Spaanse Andalusië waren vorig seizoen buitengewoon goed. Voor avocado had dat deels te maken met een forse daling van de oogstopbrengst (-25%), zo blijkt uit gegevens van het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten. Maar het aanbod op de Europese markt stond niet alleen onder druk wegens de lagere hoeveelheden uit Spanje. De vraag naar dit fruit was groot, ondanks de beperkingen in de horeca als gevolg van de pandemie. En dus steeg de gemiddelde telersprijs van Andalusische avocado naar € 2,75 per kilo, wat 18% meer was dan in 2019/20 en 28% meer dan in 2018/19. Het was tevens de hoogste gemiddelde prijs sinds het Observatorium gegevens bijhoudt voor de avocadoteelt.

Ook mango liet een positieve ontwikkeling zien. De gemiddelde telersprijs steeg in 2020 met 31% tot € 1,42 per kilo. Ook dit seizoen blijven beide fruitsoorten de kracht van de subtropische sector in Andalusië tentoon spreiden.

"We zitten midden in het avocadoseizoen. Op dit moment zijn de prijzen goed te noemen, al zijn ze iets lager in vergelijking met andere jaren. We verwachten ook meer volumes in Spanje, aangezien de jonge aanplanten in andere provincies nu in productie beginnen te komen", vertelt Álvaro, een technicus bij de Spaanse Vereniging voor Tropisch Fruit. "Wat betreft mango, hebben we ongeveer dezelfde hoeveelheden geplukt als vorig jaar. Maar we hebben behoorlijk wat concurrentie gehad van andere herkomstlanden en daardoor moesten we de oogst veel meer spreiden. En ook het gebrek aan watervoorraden heeft ons parten gespeeld, want de hete zomer zonder veel irrigatiemogelijkheden heeft ertoe geleid dat de mango’s vlugger rijp werden. Daardoor hebben we meer fruit verloren dan in andere jaren."

"Toch moeten we zeggen dat de kwaliteit van de mango’s over het algemeen goed was. Ook de maatvoering was behoorlijk en vrij homogeen", benadrukt Álvaro. "Voor volgend jaar verwachten we dan weer minder volumes, maar met nieuwe en betere teeltmethoden moeten we geleidelijk meer regelmaat kunnen krijgen in de jaarlijkse oogst."

"We zijn ervan overtuigd dat de toekomst van tropisch fruit in Andalusië zal afhangen van de efficiëntie in de teelt. Daarom planten we nu rassen aan die het mogelijk maken het seizoen te verlengen, zoals de Lamb Hass-avocado of de Keitt-mango. Vele oude percelen worden momenteel ook helemaal vernieuwd. Het is zeker belangrijk om van tijd tot tijd oude bomen te vervangen door nieuwe om het productieniveau op te kunnen krikken."

"Deze opmars vindt niet alleen plaats in de traditionele teeltgebieden in de provincies Málaga en Granada. De teelt breidt nu ook uit in andere Andalusische streken waar iets meer water voorhanden is en die ook optimale groeiomstandigheden hebben voor tropische gewassen. Avocado en mango zie je nu immers meer en meer verschijnen op percelen in de provincies Cádiz en Huelva."

De toegang tot water is de grootste uitdaging voor de sector in heel Andalusië, benadrukt de technicus. De regen van afgelopen week was zeer welkom in deze Spaanse autonome gemeenschap die een jaar van droogte heeft meegemaakt. In sommige streken wordt het watertekort als "ernstig" en in andere zelfs als "buitengewoon" aangeduid door de bevoegde overheidsinstanties. Daarom is de sector al jaren aan het lobbyen voor een verbetering van de infrastructuur om de toegang tot de beschikbare middelen te optimaliseren.

"Onze strijd speelt zich momenteel op dat vlak af. Toegang tot voldoende water is een fundamentele factor om te blijven groeien. En die groei is belangrijk, want de sector kan mooie resultaten voorleggen op het gebied van economische ontwikkeling en werkgelegenheid in Andalusië."

Kwaliteit
Het tropische fruit uit Andalusië, en dan met name avocado en mango, wordt zeer gewaardeerd door de Europese consument, zo blijkt uit de exportcijfers en de stijging van de gemiddelde consumptie per persoon. De teelt van tropisch fruit in Spanje maakt het op de Europese markt tot een "lokaal product" en de kwaliteit is superieur aan die van importfruit, omdat het korte transport naar bestemming een natuurlijke rijping aan de boom toelaat. En dat uit zich ontegenzeggelijk in een betere smaak. De Spaanse Vereniging voor Tropisch Fruit maakt er dan ook werk van om dit verschil in kwaliteit officieel erkend te krijgen.

"Dit jaar mikken we op de lancering van een mango-keurmerk en later willen we dezelfde weg bewandelen voor avocado", vertelt Álvaro. "Maar het uiteindelijke doel is om in de toekomst de beschermde geografische aanduiding (BGA) voor onze mango's en avocado's te kunnen ontwikkelen."

Voor meer informatie:
Asociación Española de Tropicales
Avda. Condado de Huelva, 9
29740 Torre del Mar (Málaga) - Spanje
Tel: +34 952 96 58 24
info@asociaciondetropicales.com
www.asociaciondetropicales.net

Publicatiedatum: